06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Bewuste aandacht
24 aug 2022

Bewust aandacht geven

Bewust aandacht geven, een kwaliteit

In de zoektocht naar jezelf en werken aan jezelf is een belangrijke kwaliteit om te ontwikkelen: bewust aandacht geven, zowel aan jezelf, aan anderen, als aan datgene wat je doet. Niet een beetje aandacht, maar je volledige aandacht. Dat betekent dat je uit je eigen beperkende gedachtenkader gaat en je volledig concentreert. Dan gebeurt het.

Als je iets met 100% aandacht doet, jezelf of iemand anders je volledige aandacht geeft ben je volledig in het moment, in het Nu. Je bent dan in verbinding met je hoger zelf en volledig afgestemd op iets of iemand. Die iemand kan ook jijzelf zijn. Bij volledige aandacht is je hart open, neem jij energie duidelijk waar, is er rust in je hoofd, sta je open voor ingevingen en inspiratie. Je ervaart op die momenten een hoger bewustzijnsniveau. 

Zoals een klant, die een coachtraject bij mij volgt, deze ervaring kortgeleden beschreef:  

‘Het lijkt erop dat contact met je hoger zelf dwars door alle bestaande (denk)beelden, meningen, oordelen of fysieke vermoeidheid gaat. Als het contact er is dan voel je dat (ook fysiek) en laat al die menselijke lagen achter zich. Het geeft een gevoel van vreugde en er lijkt geen twijfel of beperking te zijn. Heerlijk is dat.’

Aandacht geven aan jezelf

Voor de duidelijkheid, aandacht geven aan jezelf is positief gericht. Het is een situatie van denken voor jezelf en liefdevol, zonder oordeel, luisteren naar jezelf: ‘Wat wil Ik?’ ‘Wat houdt me tegen om te doen wat ik wil?’ ‘Hoe voelt dat voor mij’ ‘ Hoe voel ik me’? ‘Waar ben ik bang voor?’ ‘Wat doe ik tegen mijn zin?’ ‘Wat wil ik in mijn leven graag veranderen?’ ‘Waarin ben ik niet trouw aan mezelf?’. 

Aandacht geven aan jezelf is ook je gedachten en je reactie op die gedachten bewust waarnemen. Bijvoorbeeld wat denk je als iemand onaardig tegen je doet en hoe reageer je op de negatieve energie van de ander. Deze situatie vanuit (objectieve) waarneming bekijken leidt tot meer zelfinzicht en is onderdeel van je bewustwordingsproces. Deze waarneming doe je vanuit een hoger bewustzijnsniveau.

Je geeft geen aandacht aan jezelf als je in je hoofd zit, als je zit te malen over allemaal negatieve dingen. Spiritueel ben je op dit soort momenten onbewust. Je zit dan als het ware opgesloten in hoofd.

Aandacht geven aan jezelf brengt je in dieper contact met jezelf. Je toont respect voor jezelf, accepteert jezelf, erkent je waarde, luistert naar je behoeften en wensen, luistert naar wat je wilt en niet wilt, neemt verantwoordelijkheid voor je leven en bent actief bezig om jouw leven positief te veranderen.

Aandacht geven aan een ander, wat is het niet

Denken voor een ander, zelf invullen wat goed is voor iemand, ongevraagd je hulp opdringen heeft allemaal niets met aandacht geven te maken. Ook niet met respect voor de ander.

Half luisteren, vanuit je hoofd, is ook geen aandacht geven. Je kent het vast wel. Iemand vertelt je iets, maar je luistert maar half. Dat wil zeggen, je hoort iemand iets zeggen maar bent al bezig een reactie te verzinnen. Of je hoort een bepaald woord, bij voorbeeld ‘vakantie’ en begint gelijk te vertellen over iets wat jij op vakantie hebt meegemaakt. 

Als je iemand afsnauwt geef je ook geen aandacht, maar reageer je vanuit eigen frustratie. 

In al deze situaties ben je niet aanwezig. Je zit in je hoofd. Je hebt geen aandacht voor de ander. Je luister bevooroordeeld, met je hart dicht. De ander voelt zich daardoor niet gehoord. Je bent alleen maar aan het zenden.

Aandacht geven aan een ander, wat is het wel

Echt aandacht geven betekent met je hart luisteren naar iemand. Gericht zijn om te begrijpen wat iemand heeft verteld en hoe dat voor diegene voelt. Volledig uit je eigen gedachten zijn om een ander te begrijpen. Doorvragen naar verdere verduidelijking, samenvatten in je eigen woorden om te checken of je het goed begrijpt.  ‘Als ik het goed begrijp ……….., klopt dat?’. Een ander volledig willen begrijpen betekent ook: reageren op of vragen naar gevoelens. Bijvoorbeeld: ‘Hoe was dat voor je, hoe voelde jij je toen?’

Hoe leer je iemand beter kennen? Door heel veel over jezelf te vertellen of door met volledige aandacht naar de ander te luisteren en door te vragen. Wat denk je?

Tip: hierbij een ezelsbruggetje voor luisteren met volledige aandacht: LSD. Dit staat voor Luisteren (ook naar gevoel), Samenvatten, Doorvragen. 

Waar loop je tegen aan bij het bewust aandacht geven aan jezelf en anderen?

Als je bewust aandacht wilt geven merk je direct de weerbarstigheid van het deel van je geest, dat niet onder de leiding van je ziel staat. Meteen komt er een stroom van gedachten over van alles en nog wat op gang. Deze gedachten leiden je af. De kans is heel groot is dat je een gedachte ‘vastpakt’ en dan naar je hoofd schiet. Als je in je hoofd zit reageer je vanuit je (onbewuste) beperkende gedachtekader, te weten negatieve overtuigingen over jezelf en over anderen. Resultaat: weg liefdevolle oordeelloze aandacht voor jezelf of de ander.

Dit wetende kun jij jezelf in dit soort situaties trainen in gedachten loslaten, een automatische reactie daarmee voorkomen en je opnieuw volledig te concentreren op jezelf of de ander. Hierdoor vergroot jij je bewustzijn en je concentratievermogen.

Het doorbreken van ontkrachtende oude gedachte – en – gedragspatronen en opbouwen van nieuw versterkende gedachte – en gedragspatronen is voor iedereen mogelijk. Ook voor jou. Makkelijk is anders, want je komt in dit proces al de negatieve overtuigingen over jezelf tegen die al vele jaren je ontkrachtende gedachte- en gedragspatronen tot nu toe bepalen.

Het vraagt moed, het echt willen voor jezelf en de motivatie hier volledig voor te gaan. Ook discipline en doorzettingsvermogen zijn nodig. Je beloning is echter heel groot want je  leven verandert diepgaand in positieve zin. Wil je dat?

Wil jij je leven diepgaand positief veranderen?

Ben jij nu zover in je proces dat jij echt aan de slag wilt met het diepgaand veranderen van je leven? Jezelf de volledige aandacht geven? Ja? Wil je echt gaan voor jezelf, moeite voor jezelf doen en grote groeistappen maken? Ja. Start hier dan mee. Liefst vandaag.

Wil je jezelf daarbij minstens 10 levensjaren van geworstel besparen? Ja? Kies dan voor mijn liefdevolle spirituele begeleiding en ondersteuning daarbij, via mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’, mijn 1op1 coaching, of een combinatie hiervan.

Gratis verkennend gesprek

Wil je liever eerst verkennen wat ik voor je kan betekenen mail me dan info@bosscoaching.nl voor een gratis gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Je kunt zo’n gesprek ook aanvragen via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply