06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Creëer meer rust in je hoofd
18 mei 2023

Creëer meer rust in je hoofd

Behoefte aan meer rust in je hoofd?

Heb je last van drukte in je hoofd? Ervaar je een voortdurende stroom van gedachten, die je onrustig maken, onder druk zetten, of negatieve emoties bij je oproepen. Ja? 

Hoe voller je hoofd, hoe meer onrust je ervaart. Een vol hoofd en de emotionele onrust die daarmee samenhangt kosten je veel energie. Het kan je uitputten, mentaal en fysiek. De spanning in je hoofd kan ook leiden tot hoofdpijnklachten. Wat ervaar jij?

Heb jij behoefte aan meer rust in je hoofd en in je lijf? Ja? Weet dat je dit kunt bereiken op een bewuste manier, waardoor je onrust kunt veranderen in rust. 

Meer rust in je hoofd leidt automatisch tot een rustiger gevoel en meer energie.

Een gedachte is energie

Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten. Je kunt kiezen welke gedachten je denkt. Wist je dat? Daarvoor is het nodig dat jij je bewust wordt van je gedachten. Hoe meer jij je bewust bent welke gedachten je onrust geven, hoe groter de mogelijkheid je rust weer te herstellen.

Het is belangrijk om te weten dat een gedachte een energievorm is, die in je hoofd opkomt. De energie van een gedachte is op zich heel vluchtig. Het komt op en als je er niets mee doet verdwijnt het. Geef je een gedachte aandacht (‘pak je hem vast’) dan groeit de gedachte en groeit ook de emotie die aan die gedachte verbonden is. Laat je de gedachte, die je hebt vastgepakt, weer los dan verdwijnt de energie daarvan. Gelijktijdig met het loslaten van de gedachte komt je emotie tot bedaren.

Gedachten die onrust geven

Negatieve gedachten bestaan uit negatieve energie en geven een onrustig vervelend gevoel. Positieve gedachten bestaan uit positieve energie en geven een fijn gevoel, dat rust geeft. 

Die onrustgevende negatieve gedachten komen voor het grootste deel voort uit negatieve overtuigingen over jezelf (zelfbeeld) en over anderen ((voor)oordeel). Ze kunnen ineens oppoppen in bepaalde situaties of bij bepaalde personen, de ‘trigger’ die de gedachte en het bijbehorende gevoel oproept. 

De situatie of de persoon roept in jou bijvoorbeeld gedachten op van angst, zorgen, onzekerheid, boosheid, schuld, gemis, minderwaardigheid, tekortschieten of perfectionisme.

Welke gedachten geven jou een onrustig gevoel? Welke situatie of welke persoon roept dit bij je op? Weet jij een concreet voorbeeld hiervan. Waar komen die negatieve gedachten uit voort denk je? Uit welke negatieve overtuiging over jezelf?

Je hoogsensitiviteit

Door je hooggevoeligheid voel jij de energie van anderen, zoals hun gedachten en emoties. Zijn die gedachten en emoties van anderen negatief en denk jij dat deze energie van jou is, dan trek je ze naar binnen. Je beleeft dan gedachten en emoties van anderen alsof ze van jou zijn. 

Als voorbeeld: ik heb mij lange tijd onzeker gevoeld in contact met dominante, autoritaire mensen. Zij riepen bij mij de overtuiging op dat ik niet goed genoeg was. Dat ondermijnde mijn zelfvertrouwen. Tot ik erachter kwam dat dominante en autoritaire mensen onzeker zijn. Zij verbergen hun onzekerheid achter dit gedrag. Het was hun onzekerheid die ik voelde.

Daarom is het zo belangrijk om dagelijks je aura te beschermen. Door deze bescherming kunnen negatieve gedachten en emoties van anderen niet automatisch bij je binnenkomen.

In je hoofd zitten

Je zit in je hoofd als jij je druk maakt over het verleden of de toekomst. Over hoe iemand zich gedraagt, wat er is gebeurd, wat je achteraf anders had willen doen. Door deze gedachten voel je boosheid, schuldgevoel, spijt, angst, onzekerheid. Deze gedachten roepen alleen maar spanning en lijden in je op en veranderen helemaal niets aan de situatie. 

Het verleden is slechts een herinneringsspoor, waar jij ‘in je hoofd’ een zelf bedacht verhaal van hebt gemaakt. Al deze gedachten zijn pure hersenspinsels. Zit je in je hoofd dan pijnig en ontkracht jij jezelf. Je bent dan niet aanwezig in het moment, in het Nu. In je hoofd zit je in een zelfgebouwde gevangenis, waarvan de deur open is. Het is de plek waar jij voortdurend onrust creëert met je negatieve gedachten, die je vervolgens als emoties lichamelijk ervaart

Het NU is het enige moment dat je leeft

Het verleden is voorbij, de toekomst is er niet. Je leeft NU, het eeuwig voortschrijdend Nu. Je kunt alleen nu ademhalen, in het moment. Niet in de toekomst of in het verleden.

Wil je wat in je levenssituatie veranderen, dan kun je daar alleen in het moment wat aan doen. Je kunt ook in het moment, in het Nu, werken aan meer rust in je hoofd.

Hoe creëer je meer rust in je hoofd

Je creëert meer rust in je hoofd door te werken aan: meer in het moment aanwezig zijn.
Dat houdt in ‘wat je doet, met volledige concentratie te doen’. Op deze momenten ben jij uit je hoofd, volledig in je kracht en verbonden met je ware zelf. Op zulke momenten ervaar je ‘flow’, gaat alles moeiteloos en ervaar je geen tijd.

Kijk maar eens naar jezelf als je iets met 100% aandacht doet en daarin volledig opgaat, zoals een hobby, het sporten, yoga, een spelletje, een werkklus, bij het vrijen. Het gevoel van tijd verdwijnt. Je bent dan volledig aanwezig in het moment. Helemaal jezelf. Herken je deze momenten?

Een ander manier om volledig in het moment te zijn en mentale rust te hebben is door bewust niet denken. Je denkt niet als je een meditatie luistert, een geleide visualisatie volgt of zelf een visualisatie doet. Daarom gaat hier een krachtig ontspannende werking vanuit, naast andere positieve effecten.

Tip om snel uit je hoofd te gaan

Als jij je onrustig voelt zit je altijd in je hoofd en denk je onbewust negatieve gedachten. Door een diepe ademhaling ga je uit je hoofd, laat jij gedachten en emoties los en kom je terug in het moment, in je rust.

Adem minimaal 5x zo diep mogelijk in en uit. Stel je daarna voor dat er wortels uit je voeten groeien tot diep in de aarde. Hierna voel je je niet alleen weer rustig maar kom je ook gelijk mentaal weer in je kracht.

Mentaal en fysiek spanning verminderen

Drukte en spanning in je hoofd geeft vaak hoofdpijn. Met mijn hoofdpijnhealing van (slechts € 9,25) verdwijnen de klachten, ontspan je mentaal en fysiek en krijg je weer meer energie.

Wil je structureel de rust in je hoofd bevorderen dan ondersteunt mijn Wit Licht meditatie (€ 57) je daarbij. Deze meditatie werkt mentaal en fysiek diep ontspannend, krachtig genezend en sterk energiegevend. 

Wil jij leren meer rust in je hoofd te creëren?

Ik begeleid je daar graag bij. Wil je weten hoe? Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Dit kan je aanvragen via een mail op info@bosscoaching of via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply