06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

24 feb 2020

De innerlijke pijn van pleasegedrag

Pleasegedrag

‘Ja’ zeggen tegen je gevoel in, om iemand anders een plezier te doen. Ik ben vele jaren heel goed geweest in pleasegedrag. De ander belangrijker vinden dan mijzelf. Mezelf minder voelen dan een ander. Herken je dat?

Elke keer als ik weer iemand had gepleast had ik een heel naar gevoel in mijn onderbuik. Een misselijk makend gevoel. Ik wist dat ik mezelf weer te kort deed, en de aap van iemand anders op mijn schouder had genomen. Lekker makkelijk voor de ander die zijn eigen verantwoordelijkheid op mij afschoof. Dat deed innerlijk pijn. Ik had mezelf weer teleurgesteld. Mezelf weer klein gemaakt. Weer een reden om boos op mijzelf te zijn.

Inzicht door de innerlijke pijn

Hoe meer ik last had van de innerlijke pijn van mijn pleasegedrag, hoe meer ik besefte dat het belangrijk was om voor mezelf op te komen. Wat ik me ook realiseerde was dat mijn gevoel mij precies aangeeft wat goed voor mij is. Een naar gevoel na een verzoek aan mij betekent ‘Nee, niet doen Ed’. Een blij gevoel betekent: Yes! Leuk! Doen!’.

Luisteren naar je gevoel en moedig zijn

Moest ik natuurlijk wel echt naar mijn gevoel gaan luisteren en zo moedig zijn om ‘nee’ tegen een ander te zeggen. Die moed was nog wel een ‘dingetje’. Een gigantisch dingetje, om eerlijk te zijn. De ander kon toch boos worden, mij een slechte collega vinden, mij niet behulpzaam vinden of zelfs egoïstisch. Als deze gedachten deden mij de moed in de schoenen zinken. Ik werd weer hard met mijn zelfbeeld geconfronteerd. Het meeste moeite had ik met dominant gedrag.

Mijn inzichten en lessen

Ik heb geleerd mezelf belangrijk te vinden, naar mijn gevoel te luisteren en mij niet langer meer door gedrag van anderen te laten manipuleren. Met dominant gedrag om te gaan. Ik kreeg ook het inzicht dat het niet egoïstisch is als ik voor mijzelf kies. Het is juist egoïstisch als iemand mij iets wil laten doen dat niet in mijn belang is, maar wat diegene goed uitkomt.

En jij?

Wat maakt iets voor jou belangrijk om te doen? Omdat het dringend is? Of iemand je belt of mailt? Is het belangrijk voor een ander of voor jouzelf? Kom je voor jezelf op of vertoon je pleasegedrag? Hoe is dat bij dominant gedrag?
Hoe belangrijk vind jij jezelf, tijd voor jezelf, tijd voor je persoonlijke ontwikkeling, tijd voor de werkzaamheden waar jij verantwoordelijk voor bent? Bij het prioriteiten stellen word je vaak sterk met jezelf geconfronteerd. Anderen kunnen een dringend beroep op je doen om iets voor hen te doen en vaak op heel korte termijn, maar het is niet in jouw belang. Kom jij dan voor jezelf op?

Een voorbeeld

Stel je voor, het is vrijdagmiddag tegen 5 uur. Nog een half uurtje werken en dan weekend! De hele week heb je keihard en lang gewerkt en hebt het heerlijke vooruitzicht van twee dagen weekend vieren met je partner, vriend(en) of gezin. Je hebt beloofd hier eindelijk eens tijd voor te nemen, want het is al maanden druk op je werk. Eerlijk gezegd ben je ook hard toe aan een heel ontspannen weekend. Even weer opladen. Dan komt je leidinggevende naar je toe met een spoedklus. Of je ervoor wil zorgen dat deze klus maandagmorgen, uiterlijk 10.00 uur is afgerond. De klus is van dien aard dat een voorzichtige inschatting al uitkomt op 9 uur werk. De deadline kan alleen gehaald worden als je in het weekend aan de klus werkt. Hoe voelt de opdracht van je leidinggevende voor jou, hoe reageer je hierop, wat doe je, wat zijn je overwegingen en hoe voelt dat voor je?

Een vergelijkbaar iets kan gebeuren in je privé situatie. Bijvoorbeeld kinderen of ouders die een dringend beroep op je doen als jij heel andere plannen hebt.

Opkomen voor jezelf

Opkomen voor jezelf kan heel lastig voor je voelen. De kracht vinden om voor jezelf te kiezen en NEE te zeggen is gelukkig goed te leren. Hierbij is belangrijk dat je inzicht krijgt in wat er allemaal in je omgaat bij zo’n dringend verzoek (bijvoorbeeld gedachten van angst, schuldgevoel, onzekerheid).  En dat je leert vanuit goed contact met jezelf en vanuit kracht op het verzoek te reageren.

Wil je leren (meer) op te komen voor jezelf, je zelfbeeld te versterken en van pleasegedrag af te komen? Daarbij kan ik je helpen, als jij dat wilt.

Het boek dat je leven verandert

Jouw gedachten, overtuigingen, emoties en de energie in en om je heen, hebben invloed op hoe jij je voelt. Ook hoe gevoelig jij bent voor pleasegedrag. In mijn boek ‘Hoogsensitief in je kracht’ bied ik jou hier inzicht in. De inzichten, vragen en oefeningen uit het boek stimuleren jouw zelfreflectie en bewustwording. Hierdoor verandert je kijk op je leven. Verbetert je zelfbeeld. Heb jij inzicht in wat jij kunt doen om jouw leven te verbeteren. Voor jezelf op te komen. Te stoppen met anderen te pleasen. Je te voelen zoals je wilt, zowel privé als op je werk.

Geïnteresseerd? Bestel hier mijn boek.

 

Wil je nadere informatie of heb je vragen


Meer informatie vind je via de links hieronder.
Gratis videoserie ‘goed in contact met jezelf’
Onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’
Informatie over coaching
Hoofdpijnhealing (nu nog introductie voordeel)
Wil je een vrijblijvend afspraak om te verkennen wat ik voor je kan betekenen?

Overige vragen? mail me op info@bosscoaching.nl

 

 

1 Response

  1. Marianne

    Oh jeetje Ed, wat is dit pijnlijk herkenbaar en wat ben ik blij met je zinnen: “Een naar gevoel na een verzoek aan mij betekent ‘Nee, niet doen Ed’. Een blij gevoel betekent: Yes! Leuk! Doen!’.”. Luisteren naar jezelf. Hoe vaak vergeet ik dat toch en ik me maar afvragen waarom ik toch zo niet lekker in mijn vel zit. Heb meteen je boek er weer bij gehaald en gaan nu de tijd nemen om een goed na te denken over je vragen. Dank je wel weer voor dit bewust zijn.

Leave a Reply