06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

9 apr 2020

De kracht van vergeving

De kracht van vergeving, mijn verhaal

Dit moment vergeet ik nooit. Ik liep al maanden met grote boosheid rond op een jongen van school die het leven van één van mijn zoons zuur maakte. Door hem achterna te zitten, te pesten en te slaan waardoor hij niet meer naar buiten durfde. De jongen en zijn gescheiden ouders, kende ik.

Op die dag kwam ik de jongen na al die maanden tegen op straat. Op zijn fiets. Ik versperde hem de weg. Woede en agressie kwamen in mij naar boven. Ik wilde hem wat aandoen, zo boos was ik. Boosheid op mijzelf en op anderen was mijn hele leven al een thema. Ik was nog nooit zo boos geweest als nu.

De jongen wachtte af wat komen zou. Ik stapte op hem af, keek hem diep in de ogen en zag opeens een kwetsbare jongen, die het moeilijk had met zijn privé-situatie. Zijn frustratie en boosheid uitte hij naar mijn zoon, die toen niet lekker in zijn vel zat. Negatieve energie trekt negatieve energie aan. Het was een moment vol inzicht.

Het inzicht opende mijn hart voor de jongen. Ik voelde mededogen en kon hem vergeven wat hij mijn zoon had aangedaan. Mijn enorme boosheid verdween als sneeuw voor de zon.
Mijzelf vergaf ik mij op datzelfde moment mijn boosheid, agressie en woede. Van het ene op het andere moment voelde ik een diepe innerlijke vrede, die nooit meer is weggegaan. Ik besefte dat boosheid, agressie, woede geen levensthema meer voor mij was.

Ik maakte de weg vrij waardoor de jongen kon doorrijden. Hij heeft mijn zoon nooit meer gepest. De jongens zijn een tijd later weer op goede voet met elkaar gekomen.

Boosheid

Als kind had ik last van blinde woede-aanvallen. Dan had ik mijzelf niet meer in de hand. Dat was schrikken voor mijn omgeving als dat gebeurde. Die lieve zachte vrolijke jongen, die ineens ontplofte. Het gebeurde altijd als boosheid zich in mij had opgestapeld en het me niet meer lukte die boosheid te onderdrukken. Later in mijn leven werden de woede aanvallen minder. Wel bleef ik heel goed in het vasthouden van boosheid op mijzelf en op anderen. Gevolg, de boosheid sloeg naar binnen en tastte mijn gezondheid aan. Lage rugklachten na grote boosheid. Chronische bijholte- en voorhoofdsholteklachten als gevolg van langdurig vastgehouden boosheid. Hierdoor voelde ik mij vaak gammel.

Pas toen ik het inzicht kreeg dat mijn fysieke klachten samenhingen met boosheid die ik vasthield, kon ik eraan gaan werken die boosheid los te laten. Ook kreeg ik het inzicht dat ik de boosheid vasthield met mijn gedachten.

Stap voor stap, gebeurtenis voor gebeurtenis, ging ik anderen en mijzelf vergeven voor wat er gebeurd was. Dat ging niet altijd even makkelijk. Ik moest boze gedachten over mijzelf of anderen loslaten. Hiervoor moest ik mijn hart openen, voor een ander of voor mijzelf.

Elke keer dat ik mijzelf of een ander iets vergaf voelde ik een rustig, vredig gevoel van binnen. En werd de liefde in mij groter.

Schuldgevoel

Schuldgevoel lijkt heel veel op boosheid op jezelf. Ook dat hou je vast door steeds dezelfde gedachten van schuld te denken. Dat je tekortschiet, nog meer je best moet doen, dat je iets fout hebt gedaan, je niet perfect bent, er op dat belangrijke moment niet was, dat als je dit en dat had gedaan, het niet gebeurd was…..  Schuldgevoel wordt sterk gevoed en vastgehouden door gedachten van zelftwijfel en door gedachten waarmee jij jezelf ervan langs geeft. Schuldgevoel ontkracht jou. Beter gezegd, met gedachten van schuld ontkracht jij jezelf.

Ik heb een groot deel van mijn leven vrijwel constant last gehad van een schuldgevoel. Pas toen ik het inzicht kreeg dat dit schuldgevoel te maken had met mijn gedachten, kon ik bewust werken aan verandering hiervan. Door bewust anders te denken, te accepteren dat het is gebeurd, het openen van mijn hart voor mijzelf en mijzelf te vergeven.

Vergeving, de weg naar innerlijke rust en vrede

Door de kracht van vergeving laat je pijn los. De pijnlijke gedachten van boosheid, schuldgevoel en andere mentale pijnen verdwijnen door de liefde van vergeving. Je laat ze los, waardoor je steeds meer innerlijke rust en vrede ervaart. Door te vergeven ontvang je vergiffenis.

Hoe vergeef je

Jezelf kun je vergeven door (hardop of in gedachten) te zeggen:
“Ik vergeef mezelf dat ik  ………………….(het gevoel/ de gebeurtenis) . “
Je zegt dit 3x achter elkaar. Indien nodig kun je de vergeving meerdere keren herhalen. Steeds 3x achter elkaar. Als je een vredig gevoel ervaart is het vergeven.

Een ander vergeven doe je op dezelfde manier door te zeggen:
“Ik vergeef …… (naam) dat hij/zij ………………………………. (de gebeurtenis)” (3x)
Je kunt ook iemand vergeven die overleden is.


Als vergeven niet lukt

Lukt het niet om jezelf of een ander te vergeven voor wat er gebeurd is, zoek dan begeleiding van iemand die je vertrouwt. Die goed voor je voelt. En die verstand van zaken heeft. Die je helpt bij het verder openen van je hart. Als je mij vertrouwt kun je bij mij terecht. Ik bied ook op dit gebied liefdevolle begeleiding en healing.

Bewustworden van je gedachten

Met je gedachten of overtuigingen hou jij boosheid, schuldgevoel angst en pijn vast. Bewustwording hiervan helpt je in te zien hoe jij jezelf daarmee vastzet. Wat de invloed hiervan is op hoe jij je voelt. Je kunt dan met dit inzicht aan de slag om de gedachten van boosheid en schuld om te zetten of los te laten. Daarmee verandert je leven. Doe jij deur van de kooi, waarin jij zit, zelf open en bevrijd jij jezelf.

Wil je dit? Zie dan voor meer informatie:

Mijn boek ‘ Hoogsensitief in je kracht’ en/of
Mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’

Gezondheidsklachten

Wil je ondersteuning bij gezondheidsklachten, of je weerstand preventief verhogen, dan kan ik je op verschillende manieren helpen.
Zie dan mijn healing producten en diensten

Heb je vragen of wil je meer informatie

Mail me dan op info@bosscoaching.nl of via mijn contactpagina

 

 

 

 

 

 

1 Response

 1. Elsbeth

  Prachtig blog! Met veel genoegen gelezen! Veel is herkenbaar voor mij.
  Ook ik worstel met thema’s die overduidelijk van mijn kant uit
  om een aanpassing van mijn mindset vragen zodat ik opnieuw
  kan vergeven en los laten. Het is idd heel erg belangrijk om te
  begrijpen waarom een ander (en) deed/hebben gedaan wat aan de orde
  is geweest en wat dit zegt over waar men zelf staat. Ook van belang om een eigen leer/groeithema eruit te filteren zodat je vanuit de diepte gaat beseffen waarom jij als
  mens een dergelijke situatie hebt aangetrokken. Het openen van je hart maakt dat je
  vergeven kunt. Daartoe zal eerst een rouwproces doorleefd dienen te worden.
  Het helpt mij ook om me te realiseren dat elke vorm van negativiteit/oordeel/onrechtvaardigheid etc. waarbij men geen eigen verantwoordelijkheid neemt
  geregeld een projectie is van pijn/kwetsbaarheid in de ander die zichzelf niet onvoorwaardelijk lief heeft en dus ook niet het hart volledig kan openen voor de betrokkene..
  Veel mensen zijn zich niet of nauwelijks bewust van opgeslagen innerlijke pijnen die verdrongen worden en vervolgens op een medemens wordt geprojecteerd.

  Dank je wel voor alle inspiratie!

Leave a Reply