06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Volledig jezelf zijn
30 sep 2022

De levensuitdaging: volledig je zelf zijn

Volledig jezelf zijn

Regelmatig heb ik een mooi gesprek over volledig jezelf zijn. Dat ieder mens hierop wordt uitgedaagd. Je komt in je leven steeds personen of situaties tegen, die je uitdagen van jezelf te houden. Trouw aan jezelf te blijven. In je kracht te blijven. Gaat het om een levensthema, dan zijn de uitdagingen gekoppeld aan een persoon waarvan je houdt of aan situaties waaraan je je niet kan onttrekken. Zoals een ouder, partner of naaste collega.

Die personen en situaties zijn ‘geschenken’ in je leven, om spiritueel te groeien. Om volledig jezelf te leren zijn, van jezelf te houden in alle omstandigheden ‘wat er ook gebeurt’. Dat weet ik uit mijn eigen levenservaringen. 

Wie in jouw naaste omgeving daagt jou uit bij jezelf te blijven, volledig jezelf te zijn?

Uitdagingen om volledig jezelf te zijn

Die uitdagingen in mijn leven om mezelf te durven zijn heb ik ervaren als ware worstelingen met mezelf. Dat ze eigenlijk ‘geschenken’ waren voor mijn spirituele groei kon ik pas achteraf zien en waarderen. Toen ik eindelijk begreep waarom ik zo had geworsteld met bepaalde personen of situaties. Nu mag ik anderen helpen in een veel eerder stadium inzicht te krijgen in hun worstelingen, het waarom hiervan, wat ze hieraan kunnen doen en op welke wijze. Hoe ze kunnen groeien in meer volledig zichzelf zijn. Dat is zo’n dankbaar werk.

En weet je? Je herkent het vast. ‘Wat geleerd moet worden, herhaalt zich.’  Dat geldt voor al je levensthema’s. De levenslessen blijven zich herhalen tot je volledig de les hebt geleerd.

Levenslessen zijn (spirituele) uitdagingen gekoppeld aan een bepaald thema. Bijvoorbeeld: agressie, angst, onzekerheid, (zelf)liefde, relaties, grenzen stellen, dominantie, open en kwetsbaar durven zijn, onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid nemen voor je leven.

Welke uitdagingen op je levenspad ervaar jij steeds weer, keer op keer?

Wat geleerd moet worden, herhaalt zich

Zo werkt het. Je komt steeds dezelfde soort mensen tegen, waarvoor je allergisch bent. Of je kiest steeds voor een partner, waar je tegen dezelfde problematiek aanloopt. De relatie met (één van) je ouders kan zeer uitdagend voor je zijn. Of iets anders. Wat het ook is, de grootste uitdagingen zitten altijd in de interactie met een andere persoon. 

En dezelfde lessen blijven terugkomen, op een steeds hoger niveau. Net zolang tot je dat levensthema helemaal beheerst. Bij mij was ‘onvoorwaardelijk van mezelf houden’ mijn grootste levensthema. Ik werd hier vrijwel onophoudelijk mee geconfronteerd, totdat ik volledige onvoorwaardelijke zelfliefde bereikte. Onvoorwaardelijk houden van jezelf is voor iedereen het alles overkoepelende levensthema. Alle andere levensthema’s hangen hier mee samen.

De wereld om je heen is een spiegel van je innerlijk. Vluchten, bijvoorbeeld uit een relatie, helpt niets. Dan herhaalt het issue zich in een volgende relatie. Het kan bovendien zijn dat beide partners, ouder en kind, jij en die naaste collega iets samen hebben uit te werken. Iets waarvan jullie beiden leren en spiritueel groeien. 

Wat in jouw leven komt steeds als thema terug?

Wat betekent volledig jezelf zijn

Volledig jezelf zijn betekent dat je volledig in je kracht bent, volledig aanwezig in het moment. In deze situatie van ‘Zijn’ ervaar je innerlijke kracht, vrede, geluk en voel jij je liefdevol. Je voelt geen enkele weerstand in je. Gaat mee en op in de flow. Je kunt de hele wereld aan. Herken je deze intens fijne momenten?

Hoe meer, vaker en langer jij volledig jezelf bent hoe krachtiger, vrediger, liefdevoller en gelukkiger jij je voelt. Je wordt dan steeds meer je hogere zelf. Je ware zelf. Degene die jij ten diepste bent. Dit is het spirituele groeipad. 

Op momenten dat jij je ontkracht voelt, worstelt met jezelf, je ongelukkig voelt ben je niet volledig jezelf. Herken je dit?

Hoogsensitiviteit

Je hoogsensitiviteit is een extra uitdaging om bij anderen volledig jezelf te zijn.

Omdat jij voelt wat de energie is van hun gedachten, overtuigingen, wensen en emoties. 
De valkuil is dat jij, in de interactie met een ander, je aanpast aan de ander (pleasegedrag vertoont) en daarmee het contact met jezelf verliest. Gevolg: je voelt je ontkracht, je hebt een vervelend gevoel. Herkenbaar voor je?

Door dagelijks je aura te beschermen blijf je in goed contact met jezelf. Dan is het veel makkelijker om volledig jezelf te zijn en je uitdagingen op dit groeipad te herkennen.

Het belang van bewustwording van wat je denkt

Op je levenspad ontmoet je ontelbare uitdagingen om volledig jezelf te zijn. Elke uitdaging confronteert je met jezelf. Confronteert je met je gedachten en overtuigingen, want die creëren je werkelijkheid. Daarom is bewustwording, van wat je denkt en wat je overtuigingen zijn, zo belangrijk.

Hoe jij je voelt vloeit voort uit wat jij denkt, jouw gedachten en overtuigingen. Een negatieve gedachte of overtuiging geeft een negatief gevoel. Een positieve gedachte of overtuiging geeft je een fijn gevoel.

Waar loopt jouw leven op dit moment niet zo soepel? Wat in jezelf heeft hiermee te maken, denk je?
Welke gedachten en overtuigingen over jezelf?

Werken aan jezelf

Wil je werken aan volledig jezelf kunnen zijn en daar graag begeleiding bij hebben?

Overweeg dan mijn liefdevolle spirituele begeleiding en ondersteuning via mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’, mijn 1op1 coaching of een combinatie hiervan. 

Wil je mij graag spreken?

Ik bied de mogelijk van een vrijblijvend online (of telefonisch) kennismakingsgesprek van 30 minuten. In dit gesprek kun je jouw verhaal vertellen en kan ik, als je dit wilt, je vertellen hoe ik jou kan helpen. Jij krijgt in ieder geval een aantal tips voor jouw situatie.

Wil je zo’n vrijblijvend gesprek? Vraag dit dat aan via het contactformulier of via info@bosscoaching.nl

Vragen of reacties

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren, stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl Ik beantwoord je mail graag. 

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply