06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

28 apr 2022

De valkuil pleasegedrag

De valkuil

Je bent hooggevoelig, zachtmoedig, liefdevol, hulpvaardig en wilt het anderen graag naar de zin maken. Het talent van hooggevoeligheid gaat samen met heel mooie eigenschappen. Er is echter wel een grote valkuil: pleasegedrag. Het anderen naar de zin willen maken en tevreden willen stellen door jezelf weg te cijferen ten koste van jezelf.

Die valkuil verschijnt in allerlei vormen keer op keer op je levenspad in contact met anderen zolang jij negatief over jezelf denkt, anderen beter vindt dan jezelf, je steeds klein maakt en de schuld van wat er ook gebeurt altijd bij jezelf zoekt.
Denken voor een ander, invullen hoe die ander over jou denkt (negatief natuurlijk) of invullen wat iemand graag wil is onderdeel van de valkuil.

Waar komt pleasegedrag uit voort

Pleasegedrag komt voort uit zelftwijfel of schuldgevoel, dat alles heeft te maken met de mate waarin je van jezelf houdt. De mate van zelfliefde kun je herkennen aan de mate waarin jij jezelf waardeert, jezelf respecteert, jezelf vertrouwt, goed voor jezelf zorgt en jezelf accepteert zoals je bent. Ook speelt hooggevoeligheid een grote rol. Daarom komt pleasegedrag heel veel voor onder hoogsensitieve vrouwen, mannen en kinderen.

Als je hooggevoelig bent, zoals jij en ik, voel je de energie van anderen, hun emoties, voel je wat ze graag willen. Als je echter niet herkent welke energie van jou is en welke van de ander, kun je negatieve energie van anderen naar binnentrekken en ervaren als van jezelf.

Voel jij je daardoor minder dan een ander, dan is het gevolg pleasegedrag.

Een voorbeeld: dominante personen zijn heel onzeker. Ze gedragen zich dominant om hun onzekerheid te verbergen. Jij voelt die onzekerheid en de druk van hun energie. Als je denkt dat die onzekerheid van jou is en je voelt de druk van wat zij graag willen leidt dit snel tot pleasegedrag. Iets doen voor de dominante persoon wat helemaal niet in jouw belang is.

Mijn pleasegedrag

Hoe onzekerder ik mij voelde, hoe meer pleasegedrag ik vertoonde. Gedachten die ik in die tijd had en mijn pleasen stimuleerden waren bijvoorbeeld: ‘Doe ik het wel goed genoeg’ ‘Als ze me maar aardig vinden’ ‘Ik ben niet goed genoeg’ ‘Heb ik het verkeerd aangepakt?’ ‘Ben ik wel een goede vriend/echtgenoot/vader/zoon’ ‘Ik moet nog meer mijn best doen om gewaardeerd te worden’ ‘Als ik dat niet doe wordt hij/zij boos’. Ik piekerde wat af over mezelf.

Pleasen deed me pijn, ik deed mezelf tekort, het gaf me een rot gevoel. Ik gedroeg me onderdanig, als de mindere, als iemand die altijd tekortschoot, omdat ik zo over mezelf dacht, voelde me schuldig over van alles en nog wat. Dat ontdekte ik achteraf toen ik mij bewust werd van mijn pleasegedrag op mijn werk en in mijn privéleven.
Gezond was dit gedrag ook niet voor me. Het putte me uit, veroorzaakte stress, ongezonde prestatiedrang, de lat altijd te hoog voor mezelf leggen. Ik was altijd met anderen bezig, wat zij wilden, niet met wat ik zelf wilde.

Herken jij pleasegedrag bij jezelf? Welke gedachten of gevoelens stimuleren bij jou pleasegedrag? Wie ben je aan het pleasen? Wat is de reden hiervan? Hoe voelt dat voor je?

Hoe bevrijd je je van pleasegedrag?

Wil je echt af van je pleasegedrag, dan is dit mogelijk. Het vraagt een grote toewijding aan jezelf, aan je ontwikkeling als mens, want het is een diepgaand proces waarin je geconfronteerd wordt met alle negatieve overtuigingen over jezelf. Je werkt eraan om alles wat negatief is los te laten of om te vormen naar positief.
Pijn, angsten, onzekerheden en andere negatieve emoties laat je los. Je groeit in zelfliefde, zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfacceptatie.

Het is een spiritueel groeipad waarin je steeds meer degene wordt die je ten diepste bent. De beloning is heel groot, je leven verandert heel positief. Je voelt je steeds meer jezelf worden en je leven wordt gaandeweg het proces steeds mooier en mooier.

Stap 1
De eerste stap is je bewustworden van pleasegedrag. Deze bewustwording stimuleren is het doel van deze mail. Vandaar ook mijn zelfreflectievragen aan jou over pleasegedrag. Dit geeft je een dieper inzicht in jezelf. Onderdeel van deze bewustwording is het liefdevol accepteren dat je nu in bepaalde mate pleasegedrag vertoont.

Stap 2
Als jij je bewust bent van je pleasegedrag is de vraag wat jij er mee wilt: doorgaan op dezelfde voet of eraan werken om jezelf te bevrijden van dit pleasegedrag. Wat wil jij het liefst?

Stap 3
Kies je voor het heel positief willen veranderen van je leven door te werken aan het jezelf bevrijden van pleasegedrag dan is de vraag ‘hoe doe ik dat?’ ‘hoe pak ik dat aan?’ ‘hoeveel tijd, energie en geld wil ik in mezelf investeren?’

Bij deze stap kan ik je helpen een keuze te maken, gebaseerd op wat jij wilt. Ik heb me volledig bevrijdt van mijn pleasegedrag. Inmiddels ruim 20 jaar geleden. De positieve verandering in mijn leven is onvoorstelbaar mooi en wordt steeds mooier. Heb al vele hoogsensitieve vrouwen en mannen mogen begeleiden op hun levenspad.

Wil jij je bevrijden van pleasegedrag en weten hoe ik jou daarbij kan ondersteunen?

Mijn onlineprogramma en 1op1 coaching en healing bieden je op een diep innerlijk niveau ondersteuning bij het jezelf bevrijden van pleasegedrag. Zowel op het mentale niveau (je mindset) als op energieniveau (negatieve energie in je energielichaam). Je wordt je bewust van negatieve overtuigingen over jezelf die pleasegedrag bij je oproepen en leert meer van jezelf te houden, jezelf meer te waarderen, te respecteren, te accepteren en op jezelf te vertrouwen. Resultaat: je voel je blijer en lichter, ervaart steeds meer innerlijke rust, leeft meer in het moment, kijk positief naar het leven en weet hoe jij je gevoel kunt veranderen via je gedachten.
Hier kun je klantervaringen lezen

Wil je een verkennend gesprek

Ik bied de mogelijk van een gratis vrijblijvend verkennend gesprek van 30 minuten. Dit gesprek is online (via Zoom) of telefonisch. Hierin kun je jouw verhaal vertellen en kan ik je vertellen hoe ik jou kan ondersteunen bij het jezelf bevrijden van pleasegedrag

Wil je zo’n vrijblijvend gesprek? Vraag dit dat aan via het contactformulier of via info@bosscoaching.nl

Reacties of vragen

Laat een reactie achter onder deze blog of stel je vraag via een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply