06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Doorbreek de spiraal van negatieve gedachten
19 jul 2022

Doorbreek de spiraal van negatieve gedachten

De spiraal van negatieve gedachten (vastzitten in je hoofd)

Oh wat kunnen we toch vast in ons hoofd zitten. Herken je het? Je maakt je in je hoofd druk over van alles en nog wat. Wat er in het verleden gebeurd is. Wat iemand gedaan of gezegd heeft. Wat jij hebt gedaan waarover jij je schuldig voelt. Of had willen doen, maar niet gedaan hebt. Over hoe het had kunnen zijn, maar niet is. Wat er in de toekomst mogelijk zou kunnen gebeuren, wat jij helemaal niet wilt. Een spiraal van negatieve gedachten, die steeds weer in je oppoppen.

Alles waar jij je druk om maakt, wat het ook is, heeft dezelfde kenmerken. Het gaat om negatieve gedachten over jezelf of anderen, scenario’s die je bedenkt zijn doemscenario’s of zijn agressief van aard. Het versterkt met name angst, boosheid, schuldgevoel en verdriet in jou. Het speelt zich allemaal af in je hoofd, zijn hersenspinsels en heeft niets te maken met het Nu. Het enige moment dat je leeft. Doordat je er zoveel aan denkt maak je het ook nog eens heel groot. Alles wat je aandacht geeft groeit. Herkenbaar voor je?

De gevolgen van al die negatieve gedachten over verleden en toekomst merk je wel in het moment. Want je leeft Nu. Het kost je veel energie, je ontkracht jezelf en de negatieve emoties voel je meteen. In het moment. In het NU. Met deze emoties trek je vervolgens meer van hetzelfde aan. Meer negatieve gedachten en negatieve emoties. Wat denk je? Ga jij je daardoor steeds beter voelen of juist niet?

Gedachten en emoties, je kunt ze veranderen of laten gaan

Al je gedachten kun je veranderen. Je bent namelijk niet je gedachten, je hebt gedachten. Je hebt dus de keuze wat jij denkt. Doordat emotie de fysieke reactie is op een gedachte, verander je met je gedachten ook je emotie.

Neem bijvoorbeeld irritatie. Je eigen gedachten veroorzaken je gevoel van irritatie. Niet hoe iemand zich gedraagt. Jouw gedachten over iemands gedrag, jouw oordeel hierover, bepalen jouw gevoel. 

Met iedere irritatie gedachte vergroot jij je irritatiegevoel. Het kan groeien naar boosheid, woede en zelfs tot agressie. Het is dus van belang om een negatieve gedachte te onderbreken als het nog gering is in energie. 

Gedachten en emoties zijn op zich vluchtige energie. Laat je ze ‘voorbijgaan’ als ze oppoppen, dan verdwijnen ze. Geef je ze echter energie door de gedachte ‘vast te pakken’ en keer op keer opnieuw te denken, dan maak je hun energie groter en groter. Bij negatieve gedachten en emoties is dit niet wat je wilt, toch?

Hoe doorbreek je jouw negatieve denkspiraal, 3 tips

  1. Let op je gevoel
    Je emoties vloeien voort uit je gedachten. Bemerk je bij jezelf een negatief gevoel vraag je dan af ‘Wat denk ik dat ik me zo voel’. Door je dit afvragen en je gedachten te onderzoeken (te observeren) ga je bewust uit je hoofd. De emotie zakt dan ook meteen.
  2. Laat je gedachte los of verander hem
    Zodra jij je bewust bent van wat je denkt kun je de negatieve gedachte veranderen in een positieve. Bijvoorbeeld als jij bemerkt dat jij je irriteert te denken: ‘wat maak ik mij eigenlijk druk.’ Of de gedachte van irritatie los te laten of te veranderen. Bijvoorbeeld in: ‘hij/zij is ook moe, net als ik’ of een andere gedachte die je een rustig, positief gevoel geeft.
  3. Adem minimaal 5x zo diep mogelijk in en uit
    Door deze diepe ademhaling laat je je gedachten en emoties los. Je gaat uit je hoofd en komt terug in het moment van Nu.

Laat je leven niet beheersen door iets wat er in het verleden is gebeurd

Het verleden bestaat niet meer. Het is slechts een herinneringsspoor in jouw hoofd. Het is bovendien uitsluitend jouw beleving van iets wat gebeurd is. Ook als jij iemand iets verwijt of een ander jou. 

Veranderen wat er in het verleden gebeurd is, kun je niet. Wel kun je er een andere betekenis aangeven, kun je er anders mee omgaan. Hierdoor verandert je beleving van het verleden. Waardoor je pijnlijke herinneringen in neutrale herinneringen verandert. Ook kun je anderen en jezelf vergeving schenken. Waardoor je kiest voor liefde in plaats van haat, verbinding in plaats van afgescheidenheid. Voor vrede in plaats van strijd. Innerlijke vrede.

Wil je begeleiding bij het loskomen uit je gedachten?

Loskomen uit de spiraal van gedachten die angst, pijn, schuld, zorgen, onzekerheid maar ook verdriet bij je oproepen, kan heel moeilijk zijn om alleen te doen. Vooral als het om diepgewortelde negatieve overtuigingen gaat. Als je dat wilt kan ik jou in jouw proces liefdevol ondersteunen en diepgaand begeleiden via mijn onlineprogramma, coaching en healing

Heb je vragen over hoe ik jou zou kunnen helpen, vraag dan een vrijblijvend verkennend gesprek bij mij aan via het contactformulier of een mailtje naar info@bosscoaching.nl.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren, stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl 
Ik beantwoord je mail graag.

Hartelijke groet,

Ed

Leave a Reply