Ga bewust om met je ademhaling
Bewust ademhalen
Deze blog gaat over je ademhaling. Hoe je met je ademhaling je emoties tot bedaren brengt, je rustiger voelt, uit je hoofd gaat, in het moment (terug) komt en hoe je contact maakt met je gevoelens. Kortom, hoe je door bewuste toepassing van je ademhaling bij jezelf komt en blijft. Ook leer je in deze blog welk signaal je stem je geeft over je ademhaling.
Wat zegt de diepte van je ademhaling?
De diepte van je ademhaling geeft aan of je rustig bent, in het moment aanwezig, of dat je in je hoofd zit. Een emotie is een lichamelijke reactie op een gedachte. Dat is altijd zo, ook als het anders lijkt. Bij een emotie ervaar jij de lichamelijke reactie op je gedachte(n).
Als je in je hoofd zit, negatieve gedachten hebt over verleden of toekomst, ga je oppervlakkiger, vlugger, ademhalen. Vanuit je borst. Zoals bij voorbeeld als je gedachten hebt, die jou een stress gevoel geven. Word of ben je emotioneel dan ga je oppervlakkiger ademhalen, wat invloed heeft op de hoogte van je stem en je tempo van praten. Veel oppervlakkig ademhalen, als je bijvoorbeeld veel angstgedachten hebt, kan hyperventilatie klachten geven.
Als je in het moment aanwezig bent, bijvoorbeeld heel geconcentreerd bezig, voel jij je rustig en heb jij een diepe rustige ademhaling. Vanuit je buik. In deze situatie is de hoogte van je stem en het tempo van praten anders. Als je in het moment bent, kun je goed voelen hoe iets voor je voelt.
Bewust je ademhaling veranderen
Het mooie is dat jij, door bewust je ademhaling te veranderen van oppervlakkig naar dieper, jij weer vanuit een onrustige emotionele situatie bij jezelf kunt terugkomen. In je rust.
Door een diepe ademhaling laat je namelijk je gedachten en emoties los. Je gaat uit je hoofd en komt via je ademhaling weer terug in het moment. Bewust ademhalen brengt je altijd terug in het Nu. Je kunt niet in het verleden ademhalen. Ook niet in de toekomst. Alleen in het Nu. In het moment.
Wat zeggen de hoogte en het tempo van je stem
Als je in je hoofd zit en daardoor oppervlakkiger gaat ademhalen, kun je dit horen aan je stem. Je gaat dan sneller praten en op een hogere toon. Misschien struikel je wel over je woorden. Bijvoorbeeld in de situatie dat jij angstgedachten hebt of gedachten van zelftwijfel, waardoor jij je onzeker voelt.
Als jij in het moment bent, voel jij je rustig, haal jij dieper adem en praat je automatisch op een rustiger toon.
De toepassing (tips)
Je emoties tot bedaren brengen
Hoe doe je dat? Hieronder een oefening voor je.
Stel je voor dat jij je aan iets irriteert. Welke gedachte heb je dat het gevoel van irritatie bij je oproept? Herhaal de gedachte een aantal keer. Voel het gevoel van irritatie sterker worden.
Ga nu dieper ademhalen. Adem minimaal 5x zo diep mogelijk in en uit. Blijf dieper ademhalen, op een manier die prettig voor je voelt. Ga door tot het gevoel van irritatie helemaal weg is en jij je weer rustig voelt. Dit kun je toepassen op alle soorten emoties.
Uit je hoofd gaan
Als je druk in je hoofd bent ga je uit je hoofd op eenzelfde wijze:
Adem minimaal 5x zo diep mogelijk in en uit. Je laat dan al je gedachten en daaraan verbonden emoties los. Blijf dieper ademhalen, op een manier die prettig voor je voelt. Ga hiermee door tot jij je rustig in je hoofd voelt. Weer in het moment leeft.
Wordt het weer drukker in je hoofd gaat dan steeds terug naar een diepere ademhaling. Dan word je vanzelf weer rustiger in je hoofd.
Luisteren naar je gevoel
Wat zegt je gevoel je als iemand jou vraagt wat voor hem of haar te doen? Maak eerst contact met je gevoel voor je ja of nee zegt. Geef niet direct antwoord als je twijfelt. Neem tijd om even naar je gevoel te luisteren. Zeg als jij je onder druk gezet voelt, ‘je overvalt me met je vraag. Daar wil ik even over nadenken.’
Maak op de volgende manier contact met je gevoel:
Adem minimaal 5x zo diep mogelijk in en uit. Blijf dieper ademhalen, op een manier die prettig voor je voelt. Wat is je gevoel bij de vraag? Voel je onrust, voel het niet fijn, voel je er weerstand tegen, dan zegt je gevoel Nee. Voel je rust, voel het fijn, heb je er zin in dan zegt je gevoel Ja.
Geef daarna antwoord op de vraag. Hou je hierbij aan je gevoel. Bijvoorbeeld: Nee dat voelt niet goed voor mij.
Je rustiger voelen
Het structureel verlangzamen van je ademhaling zorgt ervoor dat jij je over het algemeen rustiger gaat voelen. Je gedachten en emoties worden rustiger. Als vanzelf ga je rustiger lopen en rustiger praten. Je onthaast.
Wil jij actief aan de gang met bewust ademhalen
Als jij dat wilt kan ik je hierbij ondersteunen/ begeleiden via mijn boek, mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’, 1 op 1 coaching, met healing of een combinatie hiervan.
Gratis verkennend gesprek
Wil je graag eerst vrijblijvend persoonlijk contact en weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Dit kan je aanvragen via een mail op info@bosscoaching.nl of via het contactformulier.
Vragen?
Heb je vragen over deze blog, wil je erop reageren of wil je graag dat ik een bepaald onderwerp in deze serie behandel, reageer dan op deze mail of stuur een mailtje met je vragen naar info@bosscoaching.nl
Ik beantwoord je vragen graag.
Hartelijke groet,
Ed