06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

30 sep 2017

Gedachtekracht deel 2

Misschien ben je het je niet bewust, maar jouw gedachtekracht is enorm. In mijn blog gedachtekracht deel 1 heb ik een praktisch voorbeeld gegeven hoe ik mijn gedachtekracht gebruik bij een bezoek aan mijn tandarts.

Je kunt jouw gedachtekracht ook bewust gebruiken om met je emoties om te gaan. Dit versterkt je innerlijke kracht.

Neem bij voorbeeld een heftige emotie als boosheid? Wat denk jij als jij je boos maakt. Hoe kun je je boosheid onder controle krijgen en wat doe je er dan mee?

Na het lezen van deze blog ben je bewuster van wat er gebeurd als je boosheid voelt opkomen, ben je in staat om sneller je gedachtekracht in te zetten om je boosheid onder controle te hebben en kun je daardoor effectiever met boosheid omgaan.

Ik ben in mijn leven heel wat keren boos geweest. Ik ben op het gebied van boosheid echt een ervaringsdeskundige. Ik had een lang lontje maar als ik ontplofte was ik onherkenbaar, zooo boos. Vooral van onrechtvaardigheid kon ik ontploffen.

Bij een ongecontroleerde ontploffing ontstaat onbedoelde schade. Zo ook bij ongecontroleerde boosheid. Door mijn vredelievende aard trof iedere boosheidsontploffing vooral mijzelf. Fysieke klachten in de vorm van pijnlijke kaakontstekingen, bijholte-ontstekingen en lage rugklachten waren bij mij gevolgschade van hevige boosheid.

Mijn leven was veel makkelijker geweest als ik toen had geweten wat ik nu weet.

Ik weet nu dat je emoties altijd samenhangen met je gedachten. De gedachten zijn daarbij de basis voor de emotie. Wat je denkt bepaalt je emotie. Acteurs en actrices gebruiken deze kennis om emoties te spelen. Ze denken verdrietige gedachten om ‘verdrietig te kunnen spelen en te kunnen huilen, boze gedachten om ‘boos’ te spelen, blije gedachten om zich blij te voelen enzovoorts.

Het voorbeeld van boosheid. Hoe meer boze gedachten je denkt, hoe bozer je wordt. ‘Ik maak me boos’ is dan wat je ook echt aan het doen bent. Als je merkt dat je steeds bozer wordt kun je ingrijpen met je gedachten. Je kunt voorkomen dat je volledig uit je dak gaat.

Hoe kun je ingrijpen? Neem het voorbeeld dat je boosheid voelt opkomen tijdens een gesprek. Een woede uitbarsting is ongewenst. Bovendien schakel je jezelf daarmee volledig uit. Je kunt dan ingrijpen met je gedachten door jezelf af te vragen ‘wat gebeurt er dat ik boosheid voel opkomen? Door je dat af te vragen en te analyseren wat is de reden is, stapt je uit je emotie in je ratio . Hierdoor vermindert je boosheid. Je hebt contact met je boze gevoel, maar je beheerst deze emotie nu met je gedachten. Dit ingrijpen en analyseren kan heel snel plaatsvinden. Soms in een flits. Je kunt in het gesprek vervolgens je boosheid benoemen en het bespreekbaar maken.

Wil jij je blij voelen? Denk dan bewust allerlei blije gedachten. Als ik aan mijn kleinkinderen denk voel ik de liefde en blijdschap door mij heen stromen. Het helpt mij tegen iedere dip. Waar word jij heel blij van als je daaraan denkt?

Oefening baart kunst. Ook in dit geval. Heel veel succes ermee!

 

2 Responses

  1. Anna

    Heerlijk om een actrice te zijn als het nodig is! Fijne oefening (van emotie naar ratio). Het helpt om afstand te nemen in een dergelijke situatie en te relativeren. Dank je wel voor de tip!

  2. Marianne

    Heel herkenbaar. Past een beetje in het rijtje “negatief denken” en “denken voor anderen”. Heb al lang geleden mezelf op zulke gedachte, die voortkwamen uit een soort boosheid, betrapt. Het ervan bewust zijn en het ingrijpen helpt meteen om die gevoelens weg te “blazen” waardoor je er dus afstand van neemt.

Leave a Reply