06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Leven zonder stress
4 nov 2022

Het recept voor leven zonder stress

Leven zonder stress?

Is het mogelijk te leven zonder stress, vanuit rust, wat er ook gebeurt? En is het mogelijk als je toch stress ervaart, dit heel snel weer los te laten? Dat is zeker mogelijk. Alleen gaat het niet vanzelf. Het ‘wat te doen en hoe’ is op zich eenvoudig. De toepassing in je dagelijks leven is de grote uitdaging. Dat is verre van makkelijk. Wat is het recept? 

Allereerst iets over stress.

De oorzaak van stress 

De oorzaak van stress zit nooit in het moment. Als je volledig in het moment aanwezig bent ervaar je geen stress. Wat er gebeurt in de wereld om je heen roept geen stress op. Stress roep je altijd zelf op door jouw gedachten over de situatie, over wat er gebeurd is of over iets in de toekomst. 

Negatieve gedachten, met name angstgedachten, gedachten van machteloosheid, van onzekerheid en gedachten dat ‘het moet’ (perfectionisme) veroorzaken de spanning. De verkramping in jouw lichaam. Het gestreste gevoel. Dit is jouw innerlijke wereld. Stress wordt opgeroepen door negatieve gedachten en negatieve overtuigingen.

Negatieve gedachten trekken nog meer van dezelfde gedachten aan. Een doemscenario kan makkelijk ontstaan. Het gevolg, je lijf en hersenen raken langzaam maar zeker overbelast. En jij put jezelf emotioneel en fysiek uit. Met een ruim assortiment aan klachten tot gevolg. 

Stress ontstaat en wordt in stand gehouden als je in je hoofd zit. Stress wordt opgeroepen door allerlei hersenspinsels. Ben je volledig aanwezig in het moment dan ervaar je geen stress. Je ‘bent’ dan en doet wat je doet.

Max Verstappen

Onder druk presteren kan heel veel stress geven, nietwaar? Zeker als je denkt aan wat er mis zou kunnen gaan. Max Verstappen ervaart echter geen stress, al is de F1 race nog zo spannend. Hij straalt rust en vertrouwen uit.

Iedereen wil Max verslaan en hij wil iedere race winnen. Prestatiedruk! In interviews vertelt Max hoe hij hiermee omgaat: hij focust zich volledig op het moment. Hij concentreert zich volledig op wat hij aan het doen is, gericht op zijn doel: winnen of -als dat niet kan- zo hoog mogelijk eindigen. Max kan heel goed omgaan met onverwachte omstandigheden. Ook dan blijft hij in het moment en doet wat hij gegeven de situatie kan doen, altijd gericht op zijn doel: maximaal presteren.

Ben je volledig aanwezig in het moment dan ervaar je geen stress. Je ‘bent’ dan en doet wat je doet, volledig in je kracht. Zoals Max.

Recept 1 Bekwaam je in volledig aanwezig zijn in het moment

Je hebt het hierboven al een paar keer kunnen lezen, ook in het stukje over Max, volledig aanwezig zijn in het moment is het recept voor geen stress ervaren. Mentaal zit je dan in je rust. Er is rust in je hoofd. Daarom is het ook het recept voor genieten van het leven, voor het ervaren van geluksmomenten in het leven. Leef NU, in het moment. 

Er is niets natuurlijker dan leven in het moment. Dan ben je namelijk volledig jezelf. Sta je volledig in je kracht. Ben je verbonden met je ware zelf. Kijk bijvoorbeeld eens naar de dierenwereld, een zingende vogel, een spinnende kat, een schildpad die in de zon ligt, een baby, kinderen die opgaan in hun spel. Kijk eens naar jezelf als je iets met 100% aandacht doet en daarin volledig opgaat, zoals een hobby, het sporten, een spelletje, een werkklus, bij het vrijen. Het gevoel van tijd verdwijnt. Je bent dan volledig aanwezig in het moment. Helemaal jezelf. Herken je deze momenten?

Hoe meer je in het Nu leeft, volledig aanwezig bent in het moment, hoe meer rust je in je hoofd ervaart, hoe meer je in je kracht staat, hoe minder stress je ervaart, hoe moeitelozer alles gaat, hoe liefdevoller en vrediger jij je voelt en hoe meer geluksmomenten je ervaart. 

Als het zo natuurlijk is, waarom is het dan zo moeilijk om in het moment te leven, vraag jij je misschien af. Ik licht het hieronder toe.

Wat houdt en haalt jou uit het moment?

De grote nadruk in onderwijs en wetenschap in onze westerse maatschappij op het rationele, op het denken, zorgt ervoor dat heel veel mensen grotendeels vanuit hun hoofd en in hun hoofd leven. 

Met in je hoofd zitten bedoel ik dat jouw gedachten gaan over iets negatiefs wat in het verleden gebeurd is of negatieve gedachten over iets in de toekomst. Gedachten gebaseerd op negatieve overtuigingen over jezelf, anderen of ‘de wereld’. 

Als je in je hoofd zit ben je niet verbonden met ‘wat is’, het Nu. Alles wat er gebeurt, bekijk je door het filter van negatieve overtuigingen over jezelf en anderen. Je oordeelt en veroordeelt in gesprek met jezelf over iets wat er (in het verleden) gebeurd is of in de toekomst zou kunnen gebeuren, waar je bang voor bent. Je roept onbewust pijn, angst, schuldgevoel, boosheid, onzekerheid en paniek in je op. Het zijn hersenspinsels die niets te maken hebben met ‘wat is’.

Als je in je hoofd zit sluit je je hart voor jezelf en anderen. Je hebt dan geen verbinding met je ziel. Daarom voel jij je als je in je hoofd zit minder krachtig of zelfs ontkracht. Dit komt door je eigen negatieve gedachten.

Momenten van volledig in het moment zijn, wanneer jij je heel fijn voelt, worden verstoord op het moment dat je naar je hoofd schiet en vanuit een negatieve beperkende gedachte naar de situatie kijkt. 

Voor een goed begrip; ben je volledig geconcentreerd met iets bezig, waarbij je al je kennis, ervaring en vaardigheden gebruikt (ook je denkkracht), dan zit je niet in je hoofd. Jij bent dan juist volledig aanwezig in het moment.

Hoe is dat bij jou, hoe vaak zit jij in je hoofd of schiet jij naar je hoofd?

Recept 2  Bekwaam je in ‘niet denken’

‘Niet denken’, stil zijn in jezelf, is het 2e recept voor leven zonder stress. Als je niet denkt, ben je mentaal in rust, uit je hoofd. In feite is volledig geconcentreerd zijn een staat van niet denken. Een staat waarin jij inspiratie, ingevingen en inzichten kunt ontvangen.

Voor een bewust en dieper contact met je ziel is het nodig dat je stil bent in jezelf. Uit je hoofd bent. Niet denkt. Als je in je hoofd zit, ben je aan het praten/zenden. Als je uit je hoofd bent, ben je aan het luisteren/ontvangen. Als je stil bent in jezelf kun je de boodschappen van je ziel ontvangen, in de vorm van ingevingen en inspiratie.

Jezelf bekwamen in stil zijn in jezelf, als vorm van ‘niet denken’, is uitdagend. Als je bewust stil probeert te zijn, bijvoorbeeld bij het mediteren, merk je duidelijk hoe gedachten over van alles en nog wat automatisch in je oppoppen. Het zijn geen vrijwillige gedachten. Je hebt er geen controle over. Wel heb je sterk de neiging op deze gedachten te reageren, waardoor jij je in feite laat leven door deze gedachten. Herkenbaar voor je?

Door het beoefenen van ‘niet denken’ bekwaam jij je in: gedachten en emoties loslaten, stress loslaten, controle krijgen over je gedachten, je concentreren, ‘zijn’, energie waarnemen en bewust verbinding hebben met je ziel. Het leidt tot steeds meer rust in je hoofd en tot diepe spirituele inzichten. Wil je dat?

3 korte tips over ‘volledig in het moment aanwezig zijn’ en ‘niet denken’

  1. Geef je volledige aandacht aan wat je aan het doen bent
  2. Laat negatieve gedachten en emoties zo gauw mogelijk los, bijvoorbeeld door de diepe ademhaling toe te passen tot jij je weer rustig voelt (5x zo diep mogelijk in- en uitademen)
  3. Oefen jezelf in niet denken, innerlijk stil zijn. Laat gedachten die opkomen gaan zonder ze aandacht te geven

Leren leven zonder stress?

Wil jij werken aan leven zonder stress dan begeleid ik jou hier graag via mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’, mijn 1op1 coachinghealingconsults of een combinatie hiervan. 

Gratis verkennend gesprek

Wil je liever eerst verkennen wat ik voor je kan betekenen mail me dan op info@bosscoaching voor een gratis gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Je kunt zo’n gesprek ook aanvragen via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply