06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Het talent hoogsensitiviteit
2 mei 2023

Het talent hoogsensitiviteit

Talent hoogsensitiviteit

Ja je leest het goed, hoogsensitiviteit is een talent. Net zoals ieder talent heb je het meegekregen bij je geboorte en is verdere ontwikkeling nodig om je talent tot volle bloei te brengen. Leren begrijpen en leren omgaan met je hoogsensitiviteit is onderdeel van deze talentontwikkeling.

Jouw hooggevoeligheid is een heel mooi en belangrijk talent in het leven. Het is onderdeel van je (hogere) sociaal emotionele intelligentie. Rationele intelligentie wordt in de westerse wereld vooral geprezen en gestimuleerd. Maar in de omgang met anderen in werk- en privé en om een gelukkig leven te leiden, is sociaal emotionele intelligentie veel belangrijker.

Door dit talent kun je anderen goed aanvoelen, de sfeer aanvoelen, andere mensen beter begrijpen (op gevoelsniveau). Voel je behoeften en verlangens van anderen. Kun jij je heel goed afstemmen op anderen. Over het algemeen kun je ook beter luisteren, omdat je ook tussen de regels door kunt luisteren naar wat er niet gezegd wordt. Doordat je mensen zo goed aanvoelt kun jij je ook op hen afstemmen. Ook is bij hoogsensitiviteit je intuïtie sterker ontwikkelt en kun je door mensen heen kijken. Met dit laatste bedoel ik dat jij iemand kan zien hoe ‘ie is, in plaats van hoe ‘ie zich voordoet.

Uitdaging bij het talent hoogsensitiviteit

De grootste uitdaging bij dit talent is ermee leren omgaan. Gelijktijdig ontwikkel je het dan verder. Dit ontwikkelproces is een bewustwordingsproces van je gedachten, overtuigingen, emoties en de energie in en om je heen. Het is een innerlijke reis, waarbij jij jezelf op een steeds dieper niveau leert kennen en leidt tot een steeds mooier leven.

Wat ik je wil vragen is om voorbij je worstelingen te kijken en vanaf nu je hoogsensitiviteit als een talent te zien, dat je verder aan het ontwikkelen ben. 

Als je anders kijkt naar je hoogsensitiviteit ga je het anders ervaren. Zie je huidige worstelingen en uitdagingen in het leven als onderdeel van je ontwikkelingsproces, want dat zijn ze. Je bent aan het leren en aan het groeien. 

Begrijpen van je hoogsensitiviteit

Rond 20% van alle mensen is hoogsensitief. Bij vrouwen en mannen komt hoogsensitiviteit in gelijke mate voor. Er zijn procentueel net zoveel mannen als vrouwen hoogsensitief. 

20% van alle mensen is best veel, toch? Het houdt echter ook in dat 80% van de mensen (4 op de 5) minder of nauwelijks sensitief is.

Dat je van alles voelt is normaal voor je als je hoogsensitief bent geboren. Je weet immers niet anders. Het is wat je sinds je geboorte ervaart. Wat normaal is voor jou is dat echter niet voor iemand die niet zo sensitief is. Zij hebben niet zo’n supergevoelige antenne als jij.

De gedachte dat een ander hetzelfde voelt als jij, is dus niet juist. Daarom kunnen anderen zich in jouw ogen ongevoelig gedragen of vinden ze jou ‘te gevoelig’. Mensen die minder gevoelig zijn kunnen alleen verstandelijk begrijpen wat het is om heel gevoelig te zijn, want zelf voelen doen ze het niet. Ga er dus niet vanuit dat anderen jou wel begrijpen of aanvoelen.

Het belangrijkste om te leren is om jezelf en je hoogsensitiviteit te leren begrijpen. Om bewust te worden van je gedachten, overtuigingen, emoties en de energie in en om je heen. Jij hebt een diep gevoelsleven. Dat is onderdeel van je talent en is een rijkdom in het leven.

Hoe beter jij jezelf en je hoogsensitiviteit begrijpt en waardeert, hoe meer bewuste sturing jij aan je leven kunt geven. Hoe meer jij bewust kunt kiezen hoe jij je voelt, onafhankelijk van hoe anderen zich voelen.

De worstelingen

Als je hoogsensitief bent zijn de worstelingen in het leven hetzelfde, zoals bijvoorbeeld:

negatieve overtuigingen over jezelf, niet voor jezelf opkomen, pleasegedrag, jezelf wegcijferen, conflicten mijden, je snel schuldig voelen, geen grenzen trekken, veel angstgedachten hebben,  denken voor anderen, piekeren, sterk aanpassingsgedrag, minderwaardig over jezelf denken, grote energieschommelingen, emotionele onbalans en een hoge mate van zelfkritiek. Ook perfectionisme en faalangst behoren tot de veel voorkomende worstelingen.

Herkenbaar voor je?

Alle worstelingen die je ervaart vloeien voort uit je gedachten en overtuigingen

De uitdagingen op je levenspad vloeien voort uit jouw negatieve gedachten en negatieve overtuigingen. Het zijn allemaal hersenspinsels. Daarom is het zo belangrijk om steeds meer bewust te worden van je gedachten en overtuigingen. Al deze negatieve gedachten en overtuigingen hebben hetzelfde effect, ze geven je een rot gevoel en ontkrachten je.

De energie in en om je heen kan die worsteling vergroten, als je negatieve overtuigingen van anderen met je meedraagt. Of als jij met je hooggevoeligheid negatieve gedachten, overtuigingen en emoties van anderen voelt en denkt dat ze van jou zijn. Om dit laatste te voorkomen en te begrijpen welke energie van jou en welke van een ander, is het belangrijk dagelijks je aura te beschermen.

Wil jij je krachtig voelen en (beter) leren omgaan met je hoogsensitiviteit?

Wil je dit, neem dan deel aan mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’ of mijn Plusprogramma (inclusief coaching). 

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? 

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Dit kan je aanvragen via een mail op info@bosscoaching.nl of via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren plaats dan een reactie onder deze blog of stuur een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Ik beantwoord je mail graag.

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply