06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Goed in contact met je gevoel Oel
5 apr 2023

Hoe goed ben jij in contact met je gevoel?

Het lijkt haaks te staan op hoogsensitiviteit, maar komt heel veel voor bij hooggevoelige mensen, zoals jij en ik: veel in je hoofd zitten. Het is één van de hoofdoorzaken van innerlijke onrust.

Veel in je hoofd zitten en niet goed in contact met je gevoel zijn

Op de vraag ‘Wat zegt je gevoel’ krijg ik regelmatig als reactie ‘ik denk dat ….’ Automatisch gaat diegene ‘denken’ in plaats van ‘voelen’. Dit is heel herkenbaar voor me omdat ik dit zelf jaren heb gehad. 

Bij mij was de belangrijkste reden mijn zelftwijfel door de negatieve overtuigingen over mezelf. Ik had altijd wat om mezelf aan te merken. Deed het nooit goed genoeg. Zat vol van dingen die ik moest doen van mezelf. Liep over van schuldgevoel. Was boos op mezelf, teleurgesteld in mijzelf. Ik weet nu, dit waren allemaal gedachten met een negatieve lading. 

Wat ik voelde was het grootste deel van de tijd een negatieve emotie.

Een goede nummer twee reden bij mij was dat ik altijd harmonie wilde. Ik toonde dus mijn emoties niet en stopte ze weg. Vertoonde sterk pleasegedrag en cijferde mezelf weg.

Ik praatte mijn reactie in mijn gedachten in eerste instantie goed. Zo drukte ik vooral boosheid en teleurstelling weg. Vervolgens maakte ik mij achteraf ontzettend druk over wat er gebeurd was. Maar hield dat bij mijzelf of deelde het met mijn vrouw. Wat ik niet deed is erover praten met degene op wie ik zo boos was of in wie ik zo teleurgesteld was.

De energie van die emoties bleef echter, zonder dat ik dit door had, in mij achter en vormde steeds groter wordende emotionele blokkades. Boosheid sloeg naar binnen. Met uiteindelijk fysieke klachten tot gevolg. Veel vage klachten, vooral hoofdpijn en rugpijn. Maar ook allerlei ontstekingsklachten.

Ik had ook nog een derde reden waardoor ik veel in mijn hoofd zat. Mijn angsten en zorgen. Ik heb wat afgepiekerd zeg. Het loste niets op, bracht juist in mijn leven waar ik bang voor was en ik had er mega veel last van. Van al die angsten en zorgen. Het waren allemaal hersenspinsels, weet ik nu, waarmee ik mijn leven onaangenaam maakte. Angsten en zorgen geven ook veel fysieke klachten. De angst voor het leven geeft sowieso ademhalingsklachten omdat je dan langdurig hoog in de borst ademhaalt, zoals hyperventilatie. Ik weet dit uit eigen ervaring. Maar ook druk op de borst, darmklachten en dergelijke komt dan veel voor.

Praten over mijn gevoelens vond ik heel lang heel moeilijk. En als iemand sterk emotioneel op mij reageerde klapte ik volledig dicht en trok ik mij in mijzelf terug. Als een schildpad die volledig in zijn schild verdwijnt.

Herkenbaar voor je? 

Je uit makkelijk je gevoel, maar niet in iedere situatie

Zelf ben ik het type stille HSP’er. Ik luister veel meer dan ik praat. Ook ben ik een denker.
Je kunt ook het drukke type HSP’er zijn. Net als mijn vrouw en mijn oudste kleindochter. Praten, kletsen en verhalen vertellen vind je heerlijk. Over gevoelens praten kun je, maar ook luisteren. Je bent waarschijnlijk meer een doener dan een denker.

Toch worstel jij met hetzelfde, zoals bijvoorbeeld negatieve overtuigingen over jezelf, voor jezelf opkomen, pleasegedrag, je wegcijferen, schuldgevoel, angsten, mentale pijnen, zorgen. Het zijn allemaal gedachten en overtuigingen, die de emoties oproepen, die je voelt.

Deze worstelingen vinden allemaal plaats in je hoofd. 

Ben je het type drukke HSP’er dan zul je veel emotie van je af kunnen praten. Zeker in een veilige omgeving. Als je echter in emoties blijft hangen, door de gedachten of overtuiging die onder deze emoties liggen maar in je hoofd te blijven herhalen, maak je de emotie groter en groter. Waardoor je ‘ontploft’. Hierdoor kan de emotie alsnog naar binnen slaan. Net zoals kan gebeuren met ingeslikte emoties, van bijvoorbeeld een conflictsituatie waarin je niet voor jezelf bent opgekomen.

Alle worstelingen die je ervaart vloeien voort uit je gedachten en overtuigingen

Of je nu een stille of drukke HSP’er bent, je uitdagingen op je levenspad vloeien voort uit jouw negatieve gedachten en negatieve overtuigingen. Daarom is het zo belangrijk om steeds meer bewust te worden van je gedachten en overtuigingen.

De energie in en om je heen kan die worsteling vergroten, als je negatieve overtuigingen van anderen met je meedraagt. Of als jij met je hooggevoeligheid negatieve gedachten, overtuigingen en emoties van anderen voelt en denkt dat ze van jou zijn. Om dit laatste te voorkomen is het belangrijk dagelijks je aura te beschermen.

Wil jij werken aan meer in contact met je gevoel zijn?

Ja? Dan werk je aan meer bewustwording, zelfliefde, zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen. Wil je hierbij ondersteuning dan help ik je graag via mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’1 op 1 coaching, met healing of een combinatie hiervan.

Gratis verkennend gesprek

Wil je graag eerst vrijblijvend persoonlijk contact en weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Dit kan je aanvragen via een mail op info@bosscoaching.nl of via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog, wil je erop reageren of wil je graag dat ik een bepaald onderwerp in deze serie behandel, reageer dan op deze mail of stuur een mailtje met je vragen naar info@bosscoaching.nl

Ik beantwoord je mail graag.

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply