06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

rust-in-je-hoofd
12 mei 2022

Hoe krijg je meer rust in je hoofd

Drukte in je hoofd?

Herken je dat, drukte in je hoofd? Een voortdurende stroom van gedachten en gesprekken met jezelf over van alles en nog wat, die je onrustig maken, onder druk zetten, negatieve emoties bij je oproepen. Of het steeds maar weer blijven herhalen van een negatieve gedachte over jezelf of over anderen, waardoor je bijvoorbeeld steeds bozer wordt. Het gaat altijd over het verleden, iets wat gebeurt is, of de toekomst, iets waar je tegenop ziet of wat je van jezelf moet. Die drukte in je hoofd is geen pretje.

Hoe voller je hoofd, hoe meer onrust je ervaart. Een vol hoofd en emotionele onrust kost ook nog eens heel veel energie. Het kan je uitputten, mentaal en fysiek. Je kent het vast wel.

Heb jij behoefte aan meer rust in je hoofd en in je lijf, op je werk, privé of beide? Ja? Weet dat je dit kunt bereiken op een bewuste manier, waardoor je onrust kunt veranderen in rust. Hieronder leg ik dit uit en geef ik je een aantal tips.

Een gedachte is energie

Het is belangrijk om te weten dat een gedachte een energievorm is, die in je hoofd opkomt. De energie van een gedachte is op zich heel vluchtig. Het komt op en als je er niets mee doet verdwijnt het. Geef je een gedachte aandacht (‘pak je hem vast’) dan groeit de gedachte en groeit ook de emotie die aan die gedachte verbonden is. Laat je de gedachte, die je hebt vastgepakt, weer los dan verdwijnt de energie daarvan. Gelijktijdig met het loslaten van de gedachte komt je emotie tot bedaren.

Je kunt kiezen wat je denkt

Je kunt het gevoel hebben dat je geleefd wordt door je gedachten. Jij bent echter niet je gedachten, je hebt gedachten. Dat betekent dat jij kunt kiezen wat je denkt. Je kunt dus kiezen voor rustgevende gedachten. Hoe meer jij je bewust bent welke gedachten je onrust geven, hoe groter de mogelijkheid dat jij je rust weer kan herstellen. Bewust denken klinkt eenvoudig maar makkelijk is anders.

Gedachten die onrust geven

Wat jij denkt bepaalt of jij je rustig voelt of een onrustig gevoel hebt. Hoe dat zit? Negatieve gedachten bestaan uit negatieve energie en geven een onrustig vervelend gevoel. Positieve gedachten bestaan uit positieve energie en geven een fijn gevoel, dat rust geeft. 

Die onrustgevende negatieve gedachten komen voor het grootste deel voort uit negatieve overtuigingen over jezelf (zelfbeeld) en over anderen ((voor)oordeel). Ze kunnen ineens oppoppen in bepaalde situaties (bijvoorbeeld faalangst, de gedachte dat je iets niet kunt) of bij bepaalde personen (bijvoorbeeld bij dominante personen ga je twijfelen aan jezelf). Iets in jou wordt dan geraakt wat de negatieve gedachte en het bijbehorende gevoel oproept.  Bijvoorbeeld angst, zorgen, onzekerheid, boosheid, schuld, gemis, minderwaardigheid, tekortschieten of perfectionisme.

Welke gedachten geven jou een onrustig gevoel?

Welke situatie of welke persoon negatieve gedachten en een negatief gevoel bij je op? Weet jij een concreet voorbeeld hiervan. Waar komen die negatieve gedachten uit voort denk je? Uit welke negatieve overtuiging?

Ik heb mij lange tijd onzeker gevoeld in contact met dominante, autoritaire mensen. Zij riepen bij mij de overtuiging op dat ik niet goed genoeg was. Dat ondermijnde mijn zelfvertrouwen. In mijn geval ontmoette ik deze dominante personen vooral in mijn werkomgeving.

Inzicht in wat je denkt geeft je de mogelijkheid om bewust je gedachten en daarmee je gevoel te veranderen. Er kunnen echter diepgaande negatieve overtuigingen liggen onder jouw gedachtepatronen,
die jou saboteren als jij positiever over jezelf wilt denken. Inzicht is niet voldoende. In dat geval is het nodig met je negatieve overtuigingen en de bijbehorende emoties aan de slag te gaan voor een diepgaande heel positieve verandering van je leven. Als je dat graag wilt.

Je gedachten loslaten geeft direct meer rust in je hoofd als je onrust voelt. Je komt dan terug in het hier en nu, waar je rust ervaart. Met de tips hieronder zul je ervaren dat het rustig in je hoofd wordt als jij gedachten laat gaan (tip 1), als jij diep gaat ademhalen en daardoor niet denkt (tip 2) en als jij negatieve gedachten bewust onderbreekt (tip 3).

Hoe krijg je meer rust in je hoofd, 3 tips

Tip 1 Maak minimaal 1x per dag je hoofd leeg

Zoek een rustig plekje waar je 5 minuten ongestoord kan zitten. Een toilet kan uitkomst bieden op je werk. Indien je zit start je als voorbereiding met 5 keer zo diep mogelijk in- en uit te ademen. Doe daarna de volgende oefening:

Vijf minuten nergens aan denken
Sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling. Volg rustig je ademhaling: “inademen” “ uitademen”. Iedere keer als er een gedachte langs komt, laat je die gedachte meteen los. Zie de gedachte als een vogeltje dat langs vliegt en dat je met je ogen volgt tot het weg is. Mocht je toch een gedachte (een vogeltje) vastpakken, open dan je beide handen om de gedachte (het vogeltje) weer weg te laten vliegen. Hou dit 5 minuten vol.

Lukt het in het begin niet meteen om de oefening 5 minuten achter elkaar te doen bouw dan het aantal minuten rustig op. Wil je de oefening langer dan 5 minuten doen dan kan dat natuurlijk ook.

Voordat je je ogen weer opendoet ga je terug naar de ruimte waar jij je fysiek bevindt. Doe rustig je ogen open en neem even de tijd om eerst rustig te bewegen voordat je opstaat.

Tip 2 Bij een onrustig gevoel, gaat diep ademhalen

Als jij je onrustig voelt zit je altijd in je hoofd en denk je onbewust negatieve gedachten. Door een diepe ademhaling ga je uit je hoofd, laat jij gedachten en emoties los en kom je terug in het moment, in je rust.

Adem minimaal 5x zo diep mogelijk in en uit. Stel je daarna voor dat er wortels uit je voeten groeien tot diep in de aarde. Hierna voel je je niet alleen weer rustig maar kom je ook gelijk mentaal weer in je kracht.

Tip 3 Tel langzaam tot 10 

Als irritatie gedachten opkomen kan het heel snel opbouwen naar boosheid en erger. Wees een uitbarsting van boosheid voor door, als je het irritatie gevoel voelt opkomen, direct langzaam tot 10 te tellen. Door je concentratie op het tellen, ga je vanzelf dieper ademhalen, laat je de irritatie gedachten los, ebt de boosheidsenergie weg en kom je weer tot jezelf en in je rust.

Hoe eerder je tot 10 begint te tellen hoe beter. Dan is de boosheidsenergie nog maar een beetje opgebouwd en nog niet zo krachtig.

Wil je aan de slag met je negatieve overtuigingen om structureel meer rust in je hoofd te ervaren?

Dat kan via:
Mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’ en/of Mijn 1op1 coaching
Wil je er eerst meer over lezen bestel dan mijn boek ‘Hoogsensitief in je kracht’.

Wil je mij graag spreken?

Ik bied de mogelijk van een vrijblijvend online (of telefonisch) kennismakingsgesprek van 30 minuten. In dit gesprek kun je jouw verhaal vertellen en kan ik je vertellen en laten ervaren hoe ik jou kan ondersteunen bij het diepgaand positief veranderen van jouw leven.
Wil je zo’n vrijblijvend gesprek? Vraag dit dat aan via het contactformulier of via info@bosscoaching.nl

Wil je reageren of nadere informatie?

Plaats je reactie onder deze blog of stuur een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply