06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

oud overlevingsgedrag
14 mei 2020

Hoe oud overlevingsgedrag je nu in de weg kan zitten

Oud overlevingsgedrag

We kennen het allemaal. Je hebt jezelf in het (verre) verleden bepaald gedrag aangeleerd om jezelf te beschermen. Om je staande te houden in het leven. Dit gedrag heeft je lang gediend, maar loopt je nu voor de voeten in je leven. Het belemmert je bijvoorbeeld in nieuwe relaties, in samenwerken, in een loopbaanverandering, in authentiek zijn, in je dromen verwezenlijken, het tast je gezondheid aan, je ervaart emotionele onbalans ….

Het is dit oud gedrag dat, als je iets wilt veranderen in je leven, steeds de kop opsteekt en jou belemmert in wat jij graag in je leven wilt veranderen. Het wordt onbewust geactiveerd in bepaalde situaties. Dit oud gedrag is gebaseerd op een oude ‘overlevings-overtuiging’.

Een recent voorbeeld op tv

In de slotaflevering van Boer zoekt vrouw vertelde boerin Annemiek, dat zij inzicht had gekregen in zo’n oude overtuiging die haar nu voor de voeten loopt.  Waardoor haar Boer zoekt vrouw avontuur eindigde zonder een liefdesrelatie.

Het inzicht van Annemiek: toen zij 7 jaar oud was kreeg haar moeder kanker. Zij wilde niemand tot last zijn en besloot toen dat, als er iets was, zij het altijd zelf eerst moest oplossen in haar hoofd en het daarna pas vertellen. Ook als het gevoelens betreft. Oplossen betekent voor haar zelf daar een besluit over nemen. Zonder afstemming. En het daarna meedelen als haar besluit. Daarbij sluit ze een ander, bijvoorbeeld een potentiële liefdespartner, uit.

De overtuiging dat zij alles zelf moet oplossen heeft Annemiek gemaakt tot de krachtige zelfstandige boerin, die op haar 26e in haar eentje een eigen grote veehouderij bestiert. Deze overtuiging loopt haar nu voor de voeten bij het opbouwen van een liefdesrelatie. Daarom wil zij hier graag aan werken om dit te veranderen.

De openheid van Annemiek hierover vind ik heel moedig en krachtig. De emotioneel zware periode van Boer zoekt vrouw heeft haar dit belangrijke inzicht opgeleverd.

Voorbeelden uit mijn leven

In mijn leven was overlevingsgedrag vooral gebaseerd op mijn negatieve zelfbeeld en bescherming van mijn gevoelens. Door perfectionistisch gedrag wilde ik mijzelf bewijzen. Mijn onzekerheid verbergen. ‘Ik kan alles zelf en heel goed.’ Het was voor mijzelf echter nooit goed genoeg. Mijn perfectionistische gedrag ging mij belemmeren toen ik specialistisch beleidswerk ging doen in de financiële dienstverlening. Afronden van werk en samenwerken was nodig. Het was heel gewenst dat ik dit gedrag ging veranderen.

Pleasegedrag vertoonde ik om bij een groep te horen, mij geaccepteerd te voelen, vanuit behoefte aan waardering, bij een dominant persoon of om een conflict te vermijden. Ik stemde mij steeds af op een ander en deed wat die ander graag wilde. Op een gegeven moment voelde pleasegedrag steeds slechter voor mij. Tijd om hiermee aan de slag te gaan.

Het inslikken van mijn emoties of het onderdrukken hiervan was ook overlevingsgedrag dat ik van jongs af aan had ontwikkeld. Dus reageerde ik vooral rationeel. Aan de ene kant om conflicten te vermijden, aan de andere kant omdat ik bang was voor de heftigheid van mijn emoties. Het was beschermgedrag voor mij. Als een ander heftig emotioneel reageerde klapte ik altijd dicht. Vooral bij boosheid. In mijn huwelijk, mijn vrouw heeft sterrenbeeld Kreeft, heb ik stap voor stap geleerd te praten over emoties. Allereerst over de emoties van mijn vrouw. Door onze twee zoons en mijn diepe liefde voor hen, ging ik mijn emoties, positief en negatief, diep ervaren. De volgende uitdaging stond toen al voor de deur: goed leren omgaan met mijn emoties.

Hoe is dat bij jou?

Herken jij bepaald gedrag bij jezelf dat jou lang heeft ondersteund, maar steeds minder goed voor je voelt? Wat is dit voor gedrag? Op welke wijze en waarbij heeft het jou vele jaren geholpen? Wat voelt er nu minder goed aan? Waarin belemmert dit oude overlevingsgedrag je nu? Wat wil je graag?

Ik stel je deze vragen om dit gedrag en de onderliggende overtuiging bewust te worden, te herkennen, te erkennen en voor jezelf te bepalen wat je eraan wilt doen. Het is een groeikans. Wil jij hiermee aan de slag en graag hierbij ondersteund worden? Dan kan ik je helpen.

Bewustwording

Je gedachten, overtuigingen, emoties en de energie in en om je heen hebben invloed op hoe jij je voelt. Of jij lekker in je vel zit. Bewustwording hiervan helpt je de uitdagingen in jouw leven aan te gaan en je valkuilen te vermijden. Bewustwording en aan de slag gaan met je inzichten helpt je je innerlijke kracht te versterken. Wil je dit dan ik je ondersteunen via:

Mijn boek ‘ Hoogsensitief in je kracht’ en/of Mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’

Wil je 1op1 coaching dan is dit ook mogelijk.

Gezondheidsklachten

Wil je ondersteuning bij gezondheidsklachten, of je weerstand preventief verhogen, dan kan ik je op verschillende manieren helpen. Zie voor mijn healing producten en diensten: www.bosscoaching.nl/healings

Heb je vragen of wil je meer informatie

Mail me dan op info@bosscoaching.nl of stel je vraag op www.bosscoaching.nl/contact

 

 

 

1 Response

  1. marian

    Beste Ed, denk dat dit verhaal voor velen herkenbaar en ook confronterend is. Ook ik heb me van jongs af aan een gedrag aan geleerd om te overleven en veiligheid te zoeken . Jouw hulp en het dagelijks beschermen en aarden hebben me daar meer rust en kracht in gegeven.
    Natuurlijk “donder” ik nog wel eens een keer in mijn eigen valkuilen maar ze herkennen en ze mijden gaat me steeds beter af. Bovendien heb ik van je geleerd om ze onder ogen te zien, ze een plek te geven en te blijven werken om in mijn eigen kracht te blijven. Dank je wel daar voor .

Leave a Reply