Hoe stress voorkomen, verminderen of loslaten
Er gaan veel mensen gebukt onder stress. Hoe is dat bij jou? Als je hoogsensitief bent kun je, bovenop je eigen stress, ook nog stress van anderen naar binnen trekken. Dan wordt jouw stressgevoel nog verder versterkt.
Onder stress versta ik een ongezonde spanning in je lichaam, die tot allerlei klachten kan leiden. Zowel fysiek als mentaal. Deze spanning kun je voorkomen, verminderen of loslaten.
De oorzaak van stress
De oorzaak van stress zit nooit in het moment. Als je volledig in het moment aanwezig bent ervaar je geen stress. Wat er gebeurt in de wereld om je heen roept geen stress op. Stress roep je altijd zelf op door jouw gedachten over de situatie, over wat er gebeurd is of over iets in de toekomst.
Negatieve gedachten, met name angstgedachten, gedachten van machteloosheid, van onzekerheid en gedachten dat ‘het moet’ (perfectionisme) veroorzaken de spanning. De verkramping in jouw lichaam. Het gestreste gevoel. Dit is jouw innerlijke wereld. Stress wordt opgeroepen door negatieve gedachten en negatieve overtuigingen.
Negatieve gedachten trekken nog meer van dezelfde gedachten aan. Een doemscenario kan makkelijk ontstaan. Het gevolg, je lijf en hersenen raken langzaam maar zeker overbelast. En jij put jezelf emotioneel en fysiek uit. Met een ruim assortiment aan klachten tot gevolg.
Ben je volledig aanwezig in het moment dan ervaar je geen stress. Je ‘bent’ dan en doet wat je doet.
Wat voorbeelden
Een simpel voorbeeld van stress veroorzaken met je gedachten is ochtendstress in het gezin. ‘Schiet eens op.’ ‘Zo komen we te laat’ ‘Zo kom ik te laat op mijn werk’ ‘…. op mijn afspraak’ De druk wordt steeds verder opgevoerd. Enkel maar vanuit de ’angstgedachte’ om te laat te komen. Gezelligheid in het gezin is dan ver te zoeken.
Een ander voorbeeld is Max Verstappen. Hij kan heel goed omgaan met de enorme prestatiedruk en de risico’s die verbonden zijn aan het racen. Zijn zelfvertrouwen is heel groot en hij laat zich niet afleiden door hectiek om hem heen. Hij en zijn mede Formule 1 coureurs focussen zich tijdens het racen volledig op wat ze aan het doen zijn. Racen. Ze zijn volledig in het moment aanwezig. Als ze in hun hoofd zouden schieten met de angstgedachte ‘als ik uit de bocht schiet en tegen de vangrail klap dan …….’ verliezen ze hun concentratie. Met alle gevolgen van dien.
Belangrijk om te weten:
Je gedachten
Jij bent niet je gedachten, maar je hebt gedachten. Wat je denkt is een keuze. Dus kun jij je gedachten veranderen. Een overtuiging is ook een gedachte, maar dan één die je al heel veel hebt herhaald. Hierdoor is die gedachte als overtuiging diepgeworteld in je onderbewustzijn.
Ook negatieve overtuigingen kun je dus veranderen.
Het veranderen van je negatieve gedachten is eenvoudig, maar niet makkelijk. Daar geldt nog sterker voor gedachten die voortvloeien uit een negatieve overtuiging. Het is hard werken aan het transformeren van je onderbewustzijn. Het komt niet aanwaaien.
Je emoties
Een emotie is een fysieke reactie op een gedachte. Negatieve emoties vloeien voort uit negatieve gedachten of negatieve overtuigingen.
Ben je hoogsensitief dan voel je de energie van gedachten en emoties van anderen.
De valkuil hiervan is dat jij denkt dat de (heftige) emotie die jij voelt van jou is. Het gevolg hiervan is dat jij de emotie van een ander naar binnen trekt en als jouw emotie ervaart.
Dat kan heel verwarrend zijn.
Hoe kun je stress voorkomen, verminderen en loslaten?
- Wees je bewust van de emotie die jij voelt
De emotie die je voelt is een indicatie van wat je denkt. Heb je een negatief gevoel, bijvoorbeeld je voelt je heel gespannen en zenuwachtig, sta dan stil bij wat je denkt: ‘Wat denk ik dat ik zo’n spanning voel?’.
Die negatieve gedachte kun je vervolgens veranderen door een gedachte die goed voor je voelt. - Ga uit je hoofd en kom terug in het moment
Merk je dat je angstgedachten hebt, je zorgen maakt: ga dan uit je hoofd. Je doet dat als volgt:
Adem minimaal 5x zo diep mogelijk in en uit. Door deze diepe ademhaling laat jij je angstgedachten en je angst emoties los. Je komt terug in het Nu. Blijf dieper ademhalen, op een manier die prettig voor je voelt. Ga hiermee door tot jij je rustig in je hoofd voelt en je lichaam zich ontspant.
Wordt het weer onrustiger in je hoofd gaat dan steeds terug naar een diepere ademhaling.
Dan word je vanzelf weer rustiger in je hoofd en in je lijf.
- Bescherm je dagelijks tegen de energie van gedachten en emoties van anderen
Ben je heel gevoelig? Bescherm dan dagelijks je aura. En zorg ervoor dat jij je iedere dag goed aardt. In mijn gratis videoserie ‘Goed in contact met jezelf’ leer je de eenvoudigste en krachtigste manier van aarden en de eenvoudigste en krachtigste manier van je aura beschermen. Bovendien start je iedere dag vanuit rust, als jij vlak na het opstaan je aardt en je aura beschermt. - Start je dag vanuit rust
Begin je een dag onrustig, dan werkt die onrust nog lang in je door. Start je dag daarom vanuit rust. Sta bijvoorbeeld eerder op zodat je ’s ochtends rustig aan kunt doen.
Als jij vlak na het opstaan je aardt en je aura beschermt, begin je ook vanuit rust. Denk positief over wat de dag voor je brengt. Bijvoorbeeld dat het een fijne mooie succesvolle dag is. - Luister naar je lichaam en neem tussendoor je rust
Je lichaam geeft aan als het moe is. Luister naar je lichaam. Bouw pauzes in. Gebruik die pauzes om te ontspannen. Werk niet door in je pauze.
Je energieniveau herstellen (3 tips)
De ongezonde spanning van stress put je mentaal en fysiek uit. Als je gaat toepassen wat ik jou hierboven aanbeveel, zul je nieuwe stress voorkomen, verminderen of loslaten. Oude stress werkt echter nog door op energieniveau. Het zit nog in je energielichaam opgeslagen, als emotionele energieblokkades. Voor het loslaten van deze oude stress en het herstellen van je energieniveau heb ik de volgende tips voor je:
- Zorg dagelijks voor diepgaande mentale en fysieke ontspanning
Dit bereik je door dagelijks iets te doen wat je tegelijkertijd zowel mentaal als fysiek diep ontspant. Zoals bijvoorbeeld mediteren, yoga, tai chi of een andere manier die fijner voor je voelt. - Zorg voor voldoende (nacht)rust
Tijdens je slaap herstelt je lichaam van de inspanningen. Een ‘powernap’ tussendoor werkt ook heel verkwikkend. Dit laatste moet natuurlijk wel kunnen. - Herstelt je energieniveau traag, denk dan eens aan healing
Als je door stress veel energieblokkades hebt opgebouwd kunnen deze blokkades door healing worden opgelost. Zodat je energie weer gaat stromen en je energieniveau kan herstellen. Je kunt hierbij denken aan acupunctuur of de krachtige spirituele healing waarin ik ruime ervaring heb. En waarbij ik ook met je ga naar de oorzaak van de energie blokkades.
Vaak zijn dit emotionele blokkades ontstaan vanuit negatieve overtuigingen.
Wil je begeleiding bij het afleren van stress (angst)gedachten?
Mijn onlineprogramma en coaching bieden jou deze begeleiding. Bewustwording van je gedachten en overtuigingen is hierbij het inzichtdeel. Vervolgens ga je aan de slag met oefeningen en visualisaties om de gewenste verandering in jezelf te realiseren.
Reacties, vragen ook vrijblijvend contact?
Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren. Plaats dan je reactie onder deze blog of stuur een mailtje naar info@bosscoaching.nl. Voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek van 30 minuten (online of telefonisch) stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl of vul het contactformulier in.
Heel veel succes met het voorkomen, verminderen of loslaten van stressgedachten!