06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

18 nov 2021

Je bewustwording en bewust-zijn vergroten via je aandacht

Waar besteed jij veel aandacht aan in je leven? Richt jij je aandacht het meeste op negatieve zaken of op positieve? Hoeveel aandacht heb je voor jezelf, voor hoe jij je voelt zowel fysiek als mentaal? Hoeveel aandacht heb jij voor anderen en waaruit bestaat die aandacht?
Als je deze vragen voor jezelf beantwoordt verhoog jij je bewustwording over hoe jij met je aandacht omgaat. 

Met deze blog wil ik je stimuleren bewuster met je aandacht om te gaan. Waarom dat belangrijk is leg ik hieronder uit. Verder heb ik een aantal vragen en oefeningen in deze mail opgenomen die jou trainen in het bewust toepassen van aandacht.

Aandacht voegt energie toe

Alles wat je aandacht geeft groeit in jouw beleving, ongeacht waaraan jij aandacht geeft. Jij ziet steeds meer om je heen van wat het meest in jouw gedachten is. Door bijvoorbeeld  gedachten van angst veel aandacht te geven, deze heel veel te denken, zal je angst enorm groeien. Je voedt dan de energie van deze angstgedachten met je aandacht hiervoor. 

Vervolgens manifesteert die angst zich in je leven.

Heb je veel liefdevolle gedachten dan groeit de liefde in je leven. Dan zie je steeds meer liefde om je heen. 

Geef jij veel aandacht aan wat je negatief aan iemand vindt, dan zal die persoon met negatief gedrag reageren op deze aandacht. Negatieve energie trekt negatieve energie aan.

Focus jij je vooral op wat je positief aan iemand vindt, dan zal die persoon met positief gedrag reageren op deze aandacht. Positieve energie trekt positieve energie aan.

Geef je veel aandacht aan iets wat je niet wilt, dan komt juist datgene wat je niet wilt in je leven. Richt je aandacht daarom op wat je wilt, zoals bijvoorbeeld werk waarvan je blij wordt, zelfvertrouwen, succes, veiligheid, gezondheid, rust, liefde.

Je belevingswereld, jouw gekleurde bril 

Vanuit onze innerlijke wereld kijken we naar de uiterlijke wereld om ons heen.

Je kijkt door een bril die gekleurd is door jouw gedachten, overtuigingen en emoties. Zo kijk je zowel naar jezelf, naar anderen, naar situaties als naar gebeurtenissen. 

Kijk je vanuit een negatieve kleuring dan zie je iets heel anders dan al je kijkt vanuit een positieve kleuring. Als voorbeeld: een pessimist ziet iets heel anders dan een optimist.

Je gedachten en overtuigingen (je mindset) kleuren je leven en vormen de energie die jij uitstraalt. Met je uitstraling trek jij gelijke energie in je leven aan. Negatieve energie trekt negatieve ervaringen aan. Positieve energie trekt positieve ervaringen aan? Wat wil jij het liefst aantrekken in je leven?

Daarom is bewustwording van je gedachten en overtuigingen mega belangrijk als jij je leven positief wilt veranderen. Wees je bewust wat je denkt. Dan ga je jouw leven duidelijker zien.

Liefdevolle aandacht, steeds meer leven vanuit je hart

Hoe meer jij je hart kunt openen voor jezelf en voor anderen, hoe meer jij met zachtheid, verdraagzaamheid, zonder oordeel, met interesse en met liefde naar jezelf en anderen kunt kijken. Door de toegenomen liefde ga je anders kijken. Daardoor verandert datgene waar je naar kijkt. Je ziet jezelf, anderen, gebeurtenissen en situaties dan anders, scherper, duidelijker. Illusies lossen steeds verder op door de warmte van de zonnestralen van de liefde. Je bewust-zijn groeit.

Aandacht is interesse 

Stel dat je iemand wilt leren kennen of iemand beter wilt begrijpen, wat is dan de beste manier? Veel vertellen over jezelf, vanuit jouw belevingswereld, jouw gedachten, overtuigingen en emoties? Of met onverdeelde aandacht oordeelloos luisteren naar de ander, naar diens belevingswereld en daarbij door te vragen voor een dieper begrip. Wat denk je? 

‘Echt luisteren doe je met je hart’. Dit geldt ook voor luisteren naar jezelf. Hoe goed luister jij naar jezelf, vanuit je hart?

Aandachtsoefeningen

Hieronder staan 3 oefeningen om je bewuste aandacht te trainen. Tevens zorgen deze oefeningen voor rust in je hoofd. Ter voorbereiding op de oefeningen: zoek een rustig plekje, (oefening 1 en 2) hou pen en papier bij de hand, lees eerst de toelichting en instructie en begin dan de oefening.

 1. Je gedachten waarnemen, zonder te denken (duur 5-10 minuten)

  In deze oefening ervaar je bewust dat gedachten stukjes energie zijn, die komen en gaan. Als je gedachten geen aandacht geeft verdwijnen ze weer. Je ervaart daarmee bewust ook dat je niet je gedachten bent, maar gedachten hebt.

  Oefening: Sluit je ogen en adem 5x zo diep mogelijk in en uit
  Stel je nu voor dat je naar een groot scherm zit te kijken, waar je gedachten op voorbij komen. Zie je gedachten van links naar rechts op het scherm voorbijkomen. Kijk ze na tot ze weg zijn. Geef ze geen aandacht, maar kijk alleen naar ze net zoals je kijkt naar voorbij drijvende wolken.

  Hou dit 5 tot 10 minuten vol. Iedere keer dat je ‘aanhaakt’ bij een gedachte, dat wil zeggen je een gedachte aandacht geeft waardoor het groeit, begin je de oefening opnieuw.

  Beëindig de oefening door met je aandacht terug te komen in de ruimte waar je zit, voel hoe je zit en doe rustig je ogen weer open. Schrijf je ervaringen op.
 2. De energie in jezelf waarnemen (duur 5-10 minuten)

  In deze oefening ga je bewust energie in jezelf waarnemen en werken met liefde. 

  Oefening: Sluit je ogen en adem 5x zo diep mogelijk in en uit
  Ga nu met je aandacht naar de kruin van je hoofd. Scan vervolgens je hele lichaam van boven maar beneden met je aandacht. Voel hoe je lichaam voelt. Ontspannen, gespannen? Voel je tintelingen of warmte? Voel je op een bepaalde plek in je lichaam spanning, open dan je hart en stuur liefde naar die gespannen plek. Stuur net zolang liefde tot de spanning verdwijnt. Ga door met de oefening tot je al de gespannen plekken in je lichaam hebt gevuld met jouw liefde. 

  Beëindig de oefening door met je aandacht terug te komen in de ruimte waar je zit, voel hoe je zit en doe rustig je ogen weer open. Schrijf je ervaringen op.
 3. Bewust luisteren met 100% aandacht (duur minimaal 10 minuten)

  Voor deze oefening in luisteren met 100% aandacht is het nodig dat jij echte interesse toont voor wat degene met wie je het gesprek(je) hebt. Ook is het nodig dat je de tijd neemt om te luisteren. Deze oefening kun je doen in ieder gesprek dat jij wilt en met wie je wilt: partner, kind, familielid, vriend, vriendin, collega, kennis, vreemde en ook met jezelf. Dit gesprek kun je op iedere plek voeren die je wilt: thuis, in een telefoongesprek, op een verjaardag, op een borrel, tijdens een wandeling, tijdens een date …

  De luisteroefening (ezelsbruggetje LSD):
  Start het gesprek met een open openingsvraag, bijvoorbeeld ‘Hoe was het op ….’ Of ‘Vertel’. Laat de ander vertellen, vul niets in , ga niet zelf vertellen (Luisteren),

  Vat tussendoor samen om te checken of je het goed begrijpt, ook op gevoelsniveau (Samenvatten). Bijvoorbeeld: Dat klinkt heel heftig wat je hebt meegemaakt. Hoe voelde het voor jou?

  Vraag door als het je niet duidelijk is of als je meer wilt weten (Doorvragen) Bijvoorbeeld: ‘Hoe belangrijk is dat voor je?’ ‘Wat deed dat met jou, hoe voelde je je daardoor.’

  Heb je een onderwerp ‘uit’gevraagd, start dan met een nieuwe open vraag. Bijvoorbeeld: ‘Je hebt heel wat meegemaakt zeg, hoe wil je nu verder?

  Dit gesprek kun je ook met jezelf voeren. Een goed onderwerp voor zo’n gesprek is de vraag aan jezelf ‘wat wil ik’. Wat je echt wilt wordt duidelijk als je in dit gesprek met jezelf: goed naar jezelf luistert, checkt wat je precies bedoelt met wat je zegt en hoe het voor je voelt (samenvat) en doorvraagt bij jezelf als je nog niet duidelijk weet wat je precies bedoelt.

Wil je ondersteuning of begeleiding bij je verdere bewustwording

Met mijn boek ‘Hoogsensitief in je kracht’, en alle vragen en oefeningen die hierin staan, kun je jouw bewustwording al een stuk vergroten

Mijn onlineprogramma en coaching bieden, op een dieper niveau, begeleiding op je bewustwordingspad. Je gaat op een heel praktische wijze aan de slag op twee vlakken. 

1.  Op energieniveau, de energie in en om je heen en 
2.  Bewustwording van je gedachten en overtuigingen. Je mindset. 
Inzicht en toepassing gaan hierbij hand in hand.

Deze complete aanpak zorgt voor een diepgaande en blijvende positieve verandering in je leven. Blijvend meer rust in je hoofd en in je lijf. Je groeit als mens en daarmee ook spiritueel. 

Reacties of vragen 
Heb je vragen over deze mail of wil je erop reageren, stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nlIk beantwoord je mail graag. 

Wil je weten hoe ik jou kan helpen?

Ik bied de mogelijk van een vrijblijvend online (of telefonisch) kennismakingsgesprek van 30 minuten. Op basis van jouw verhaal en situatie vertel ik jou dan hoe ik jou het beste kan helpen.

Wil je zo’n vrijblijvend gesprek? Vraag dit dat aan via het contactformulier of via info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply