06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Verander je mindset
21 mrt 2024

Je mindset veranderen

Je mindset

Je mindset, het geheel van je gedachten en overtuigingen, bepaalt je kijk op het leven en wat je aantrekt in je leven. Verander jij je mindset dan verander je hoe jij je leven ziet en trek je andere dingen, mensen en situaties aan in je leven.

Wil jij je leven veranderen dan is dat onmogelijk zonder het veranderen van je mindset. Werken aan je mindset is het innerlijke werk, waardoor jouw uiterlijke wereld mee verandert. Dat is echter geen gemakkelijk ‘klus’. Het veranderen van je mindset is zelfs heel uitdagend en vraagt jouw volledige inzet om groeistappen te zetten.

Wat kom je tegen als uitdagingen?

Onbewustheid

De eerste uitdaging is onbewustheid doorbreken. Wat jij je niet bewust bent weet je niet. Als jij je identificeert met jouw gedachten ben je spiritueel onbewust en laat jij je leven leiden door je ego, je valse zelf die alleen in je hoofd bestaat. Het is niet wie jij werkelijk bent.

Bewustwording doorbreekt de onbewustheid. Het belangrijkste inzicht is dat jij ‘niet je gedachten bent, maar gedachten hebt.’ Dat betekent dat jij kunt kiezen wat je denkt. Je kunt je gedachten en overtuigingen veranderen en daarmee de kijk op jezelf (je zelfbeeld) en op de wereld veranderen. Verander jij je gedachten dan verander jij ook je emoties.

Het bewustwordingsproces is een proces van onwetendheid naar een diep weten, van tasten in het duister naar weten wat je doet en waarom, van verwarring naar begrijpen. Bewustwording is ook het proces van steeds duidelijker zicht krijgen op oorzaak en gevolg, op allerlei gebieden in je leven. 

Bewustwording van je gedachten, je overtuigingen, je emoties en de energie in en om je heen is een belangrijke basis voor het diepgaand positief veranderen van je leven. 

Het bewust zien (inzicht) is echter niet voldoende. Het gaat om het bewust toepassen van je inzichten in het dagelijks leven. Als mens leer je door ervaringen. Ga je met je inzichten aan de slag dan verandert je leven op een heel positieve manier.

Hoe bewust ben jij van je gedachten, overtuigingen en de invloed van wat je denkt op hoe jij je voelt?

Belemmerende overtuigingen

Een grote uitdaging bij het veranderen van je mindset is het veranderen van negatieve overtuigingen over jezelf die jou belemmeren in je leven. Overtuigingen zijn gedachten die je al heel vaak gedacht hebt en voor jou waarheid zijn. Als deze overtuigingen over jezelf zijn en positief, versterken ze jou. Als het negatieve overtuigingen over jezelf zijn, ontkrachten ze je en belemmeren ze jou. Bijvoorbeeld, de positieve overtuiging dat je een waardevol mens bent en o.k. zoals je bent, versterk jou. Maakt dat jij je goed voelt over jezelf. De negatieve overtuiging dat je niets kunt, altijd alles verprutst ontkracht jou en belemmert jou in het opbouwen van zelfvertrouwen.

Negatieve overtuigingen over jezelf leiden tot aanpassings- en pleasegedrag, schuldgevoel, jezelf wegcijferen, geen grenzen trekken, niet voor jezelf opkomen, je klein maken, je minder voelen dan een ander. Je saboteert met deze overtuigingen jezelf.

Het loslaten van negatieve belemmerende overtuigingen of deze ombuigen in positieve overtuigingen over is intensief en heel uitdagend.

Welke negatieve belemmerende overtuigingen heb jij over jezelf?

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit, hoog gevoeligheid, is ook een uitdaging bij het veranderen van je mindset. Je kunt namelijk de gevolgen van iets ervaren zonder dat je weet, je bewust bent, wat de oorzaak is.

Je bent hoogsensitief vanaf je geboorte of na een bijna dood ervaring, maar het kan heel goed zijn dat je dit nog niet zolang weet. Misschien twijfel je er nu nog over. ‘Is het echt zo?’ Herkenning van je hoogsensitiviteit is als thuiskomen bij jezelf en beter begrijpen van jezelf. Ook kun je dan gebeurtenissen in je leven en hoe jij je voelde beter plaatsen. 

Wat ik me heel lang onbewust ben geweest is dat ik mijn ratio, mijn denken, gebruikte om -als bescherming – mijn emoties te onderdrukken en daarna weg te stoppen. Ik deed dit zo vaak dat het een automatische reactie werd en het mij ging belemmeren om te voelen. Mijn eerst zo goed werkende bescherming ging tegen me werken. Ik klapte dicht in een emotionele situatie, was de verbinding met mijn gevoel kwijt en kon het niet uiten. Bij mij is dit helemaal goed gekomen. Zowel op energiegebied, door weggestopte emoties los te laten en te leren mijn emoties te voelen, als op mindsetgebied. Hierbij ging het om mezelf toe te staan emoties te voelen, er niet bang voor te zijn en te leren er mee om te gaan.

Omstandigheden of een traumatische gebeurtenis in je jeugd kunnen je zo geraakt hebben dat je toen hebt besloten ‘dat je -als bescherming- je gevoel uitschakelt’. Dat besluit kan in je vastliggen als een diepe overtuiging. Is dit de situatie dan is het, naast het opschonen van het energielichaam van negatieve emoties, ook nodig je mindset te veranderen. Dat is intensief innerlijk werk.

Wil je ondersteuning of begeleiding bij het veranderen van je mindset?

Mijn onlineprogramma en coaching bieden, op een dieper niveau, ondersteuning bij het veranderen van je mindset. Je gaat dan op een heel praktische wijze aan de slag op twee vlakken. 

1.  Op energieniveau, de energie in en om je heen en je emoties
2.  Bewustwording van je gedachten, overtuigingen (je mindset) en hoe je mindset te 
     veranderen. Inzicht en toepassing gaan hierbij hand in hand.

Deze complete aanpak zorgt voor een diepgaande en blijvende positieve verandering in je leven. Blijvend meer rust in je hoofd en in je lijf. Je groeit als mens en daarmee ook spiritueel. 

Reacties of vragen 

Heb je vragen over deze mail of wil je erop reageren, stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl Ik beantwoord je mail graag. 

Wil je weten hoe ik jou kan helpen?

Ik bied de mogelijk van een vrijblijvend online (of telefonisch) kennismakingsgesprek van 30 minuten. Wil je zo’n vrijblijvend gesprek? Vraag dit dat aan via het contactformulier of via info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply