06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Naar je gevoel luisteren is belangrijk
7 sep 2022

Luister naar je gevoel

Luisteren naar je gevoel

Een onderdeel van je groeiproces is steeds beter luisteren naar je gevoel. Zowel gevoel in de zin van intuïtie als in de zin van een emotie.

Intuïtie

Je intuïtie staat volkomen los van je denken. Het is de manier van je hoger zelf om je de weg te wijzen. Jou te helpen de goede beslissing te nemen, het juiste pad te kiezen. Zeg je “Ja’ of ‘Nee’. Doen je het wel of doe je het niet. Is iets of iemand te vertrouwen of niet. Is dit het goede moment of niet.

Je intuïtie ervaar je als een buikgevoel: ‘Voelt het goed?’ of ‘voelt het niet goed?’ ‘Voelt het rustig?’ of voelt het onrustig?’ ‘Hier klopt iets niet’. Als je zonder gedachten naar je (buik)gevoel luistert, luister je naar je intuïtie. Als jij luistert naar je intuïtie, luister jij naar je innerlijke wijsheid.

Als iets niet goed voor je is en je wilt het toch doen kan je intuïtie bij jou een sterk gevoel van weerstand oproepen. Je intuïtie schreeuwt dan als het ware ‘DOE HET NIET’.

Herken je dit?

Gevoel dat samenhangt met je gedachten

Emoties zijn een fysieke reactie op je gedachten. Negatieve gedachten geven een vervelend gevoel. Positieve gedachten geven een fijn gevoel. Zo roepen bijvoorbeeld angstgedachten ‘angst’ op, pijnlijke gedachten ‘pijn’, twijfelgedachten ‘onzekerheid’ en boze gedachten ‘boosheid op. Blije gedachten roepen een blij gevoel op, geruststellen gedachten ‘rust’, bemoedigende gedachten ‘kracht’ en gelukkige gedachten ‘het gevoel van geluk’.

Je hogere zelf communiceert ook met je via je emoties. Een negatieve emotie geeft aan dat je denkt aan iets dat je niet wilt of de gedachte is niet in lijn met wie je ten diepste bent. Je denk bijvoorbeeld negatief over jezelf ‘Ik ben het niet waard om gelukkig te zijn’.

Een positieve emotie bevestigt dat je denkt aan iets dat jij wilt of dat je gedachte helemaal klopt bij wie jij ten diepste bent. Bijvoorbeeld ‘Ik ben o.k. zoals ik ben, ik mag er helemaal zijn.’

Bemerk je een vervelend gevoel bij jezelf, ga dan na welke gedachte je dacht dat dit gevoel opriep. Verander die gedachte vervolgens in een gedachte die veel beter voor je voelt.

Bijvoorbeeld de gedachte ‘het komt nooit meer goed’ geeft een heel vervelend gevoel. Als je herkent dat dit gevoel samenhangt met deze gedachte, kun je de gedachte wijzigen in bijvoorbeeld: ‘het komt hoe dan ook weer goed’. Deze laatste gedachte geeft een veel beter gevoel. Pas het maar eens toe.

Hoe je met je denken je intuïtie ontkent 

Ken je dat? Tegen beter weten doe je iets toch. Dat kan iets kleins zijn met weinig gevolg. Maar ook iets groots, zoals je geld toevertrouwen aan iemand waarbij je geen goed gevoel hebt. En dan blijk je opgelicht. Of iets structureels, zoals met een ‘vriend’ of ‘vriendin’ blijven omgaan die alleen maar energie bij je komt halen. Eenrichtings ‘vriendschap’.

Dat ontkennen van je intuïtieve gevoel doe je met je gedachten. Door in gedachten de situatie voor jezelf goed te praten of te denken ‘ik zal me wel vergissen’. Door te denken dat het onbelangrijk is om naar je intuïtie te luisteren.

Heb je dat wel eens gehad, dat je er te laat achter kwam dat je naar je gevoel had moeten luisteren?

Luisteren naar je gevoel helpt je bij het opkomen voor jezelf

Blijven luisteren naar je gevoel is belangrijk bij het voor jezelf opkomen. Bijvoorbeeld, iemand vraagt je iets voor hem te doen, waar je geen zin en tijd voor hebt. Het is ook niet in jouw belang. Alleen in het belang van degene die het je vraagt. Je krijgt allerlei complimentjes om je over te halen. Wat doe je? Blijf je trouw aan je gevoel ‘dank je voor je complimenten, maar mijn gevoel zegt nee’ of ‘daar heb ik geen tijd voor’. Of zeg je ondanks je tegenstribbelend gevoel toch ‘ja, dat doe ik wel’ en heb je daarna een kater gevoel. 

Tip: laat je niet onder druk zetten. Neem de tijd om naar je gevoel te luisteren en antwoord daarna in overeenstemming met je gevoel. Voel je niet schuldig om nee te zeggen. Het is juist goed om bij jezelf te blijven.

Hoe maak je contact met je gevoel (tip)

Je buikgevoel voel je het beste met een ‘leeg hoofd’. Adem 5x zo diep mogelijk in en uit. Dat laat je je gedachten en emoties los. 

Antwoorden op een verzoek iets te doen:
Concentreer je nu op je buik. Wat is je gevoel bij het verzoek?  Onrust, weerstand (Nee) of rust, enthousiasme (Ja).

Beslissing nemen, hoe voelen de mogelijkheden:
Vraag je per mogelijkheid af, hoe voelt het voor me als ik hier voor kies. Concentreer je nu op je buik. Wat is je gevoel bij deze mogelijkheid?  Onrust, weerstand (Nee) of rust, enthousiasme (Ja).

Wil je begeleiding bij het naar je gevoel luisteren

Mijn onlineprogramma en mijn liefdevolle spirituele coaching bieden jou begeleiding bij het leren steeds beter naar je gevoel luisteren, ondanks alle energieruis om je heen.

Gratis verkennend gesprek

Wil je liever eerst verkennen wat ik voor je kan betekenen mail me dan info@bosscoaching voor een gratis gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Je kunt zo’n gesprek ook aanvragen via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren, zet je reactie dan onder deze blog of stuur een mailtje naar info@bosscoaching.nl  Ik beantwoord je mail graag.

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply