06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Luister naar je lichaam
19 jan 2023

Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam, het wil je wat vertellen

Je lichaam praat tegen jou. Wist je dat? Het praat voortdurend tegen jou, maar over het algemeen niet in woorden. Je lichaam communiceert met jou via signalen, zoals bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid, emoties, gammel zijn, ziekte, stijfheid, misselijkheid, duizeligheid, spanning, een drukgevoel, dik worden.

Die signalen willen je wat duidelijk maken. Het zijn fysieke reacties op je gedachten, waarschuwingen om goed of beter voor jezelf te zorgen, geen eten, drinken of andere middelen te gebruiken die ongezond voor je zijn. De signalen kunnen ook aanwijzingen zijn dat er iets moois in je lichaam gebeurt (bijvoorbeeld een zwangerschap) of dat je lichaam ernstig verstoord is.

Je lichaam vertelt je of iets goed voor je is of niet, of je iets graag wilt of niet, of het in balans is of niet, of je goed voor je lichaam zorgt of niet.

Hoe goed luister jij naar je lichaam?

Wanneer luister je niet naar je lichaam

Je luistert niet naar je lichaam als je in je hoofd zit, in druk gesprek met jezelf over alles en nog wat. Zoals waar je boos over bent, je schuldig over voelt, je moet doen van jezelf, je bang voor bent, je zorgen over maakt en ga zo maar door. Het zijn allemaal hersenspinsels, gesprekken in je hoofd die niets te maken hebben met ‘wat is’ in het moment. Zit je in je hoofd, dan ben je bezig met verhalen gekoppeld aan je negatieve overtuigingen over jezelf. Als je in je hoofd zit ben je aan het praten en luister je niet.

Voorbeeld: je voelt je flink gammel maar je verzint allerlei redenen waarom je toch naar je werk moet. In feite verzin je dan waarom het werk belangrijker is dan jouw gezondheid.

Hoe luister je naar je lichaam

Je luistert naar je lichaam als je in het moment bent (uit je hoofd) en je bewust je lichaam voelt. Bijvoorbeeld als je rustig ligt en je dan concentreert op je lichaam.

Op zo’n moment kun je voelen dat er energie door je lichaam stroomt, waar er spanning zit, stijfheid, een drukgevoel of waar een pijnlijk plekje zit. Ook kun je voelen waar je lichaam ontspannen voelt, waar de energie goed doorstroomt.

Als je veel in je hoofd zit en gewend bent je emoties weg te stoppen heb je weinig lichaamsbewustzijn. Dat is ook het geval als jij je lichaam hebt verwaarloosd met je eetgedrag, drank- of drugsgebruik. Het kan zijn dat je dan weinig of niets van je lichaam voelt. Je hebt je lichaam als het ware verdoofd. 

Dat jouw lichaamsbewustzijn dan laag is, wil niet zeggen dat jij dit niet kunt veranderen. 

Heb jij jarenlang jouw emoties onderdrukt dan kan het opbouwen van lichaamsbewustzijn een lange weg zijn. Echter door veel en vaak bewust aandacht te geven aan hoe je lichaam voelt, het herkennen en erkennen van je emoties, versnel jij je lichaamsbewustwording. 

Luisteren naar je lichaam is gevolg geven aan wat jouw lichaam aangeeft.

De rol van je overtuigingen

Luisteren naar je lichaam wordt ernstig verstoord door negatieve overtuigingen over jezelf.

Deze overtuigingen blokkeren het goed zorgen voor jezelf en daarmee ook je lichaam.

Werken aan loslaten en ombuigen van deze negatieve overtuigingen betekent gelijktijdig werken aan het versterken van je zelfliefde, zelfvertrouwen, zelfrespect, zelfwaardering en zelfacceptatie. Je werkt dan gelijktijdig aan het vergroten van je lichaamsbewustzijn. Het hangt allemaal nauw met elkaar samen.

Omgekeerd, beginnen met beter naar je lichaam te luisteren betekent beter voor jezelf zorgen. Daarmee versterk jij je zelfliefde, zelfvertrouwen, zelfrespect, zelfwaardering en zelfacceptatie. Omdat jij jezelf en wat goed voor jou is daarmee serieus neemt werk je zo ook al aan het verminderen van de negatieve overtuigingen over jezelf. Deze omgekeerde weg is wel de langere weg, vooral door het diepgeworteld zijn van deze negatieve overtuigingen.

Hou van je lichaam

Het is belangrijk dat je van je lichaam houdt. Vooral wanneer je ergens pijn ervaart. Dat zijn momenten dat je het pijnlijke onderdeel negatieve aandacht geeft in plaats van de liefde waar het om vraagt. Je lichaam is de tempel tijdens jouw leven op aarde. Zorg er goed voor, ga er met respect mee om, hou van je lichaam, luister er goed naar en het zal je optimaal dienen.

Wil jij beter luisteren naar je lichaam?

De (spirituele) ontwikkeling in het leven draait om bewustwording en zelfliefde. 

In mijn boek ‘Hoogsensitief in je kracht’ ga je met jezelf aan de slag met de bewustwording van je gedachten, overtuigingen, emoties en de energie in en om je heen. De inzichten, vragen en oefeningen uit het boek stimuleren en trainen jouw zelfreflectie en bewustwording. Ook je lichaamsbewustzijn. Hierdoor verandert je kijk op jouw leven en jouw zelfbeeld.

Met mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’ ga je op een dieper niveau met jezelf aan de slag, met behulp van werkboeken en begeleidende audio opnames van meditaties, oefeningen en visualisaties.

Wil je liever persoonlijke begeleiding en weten wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Dit kan je aanvragen via een mail op info@bosscoaching.nl of via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply