06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Luisteren naar je gevoel en je lichaam
25 jan 2024

Luisteren naar je gevoel en je lichaam

Luisteren

Een onderdeel van je groeiproces als mens is steeds beter luisteren naar jezelf. Met jezelf bedoel ik luisteren naar je gevoel, zowel in de zin van intuïtie als in de zin van een emotie, als luisteren naar je lichaam.

Intuïtie

Je intuïtie staat volkomen los van je denken. Het is de manier van je hogere zelf om je de weg te wijzen. Jou te helpen de goede beslissing te nemen, het juiste pad te kiezen. Zeg je “Ja’ of ‘Nee’. Doe je het wel of doe je het niet. Is iets of iemand te vertrouwen of niet. Is dit het goede moment of niet.

Intuïtie ervaar je als een buikgevoel: ‘Voelt het goed of niet goed?’ ‘Voelt het rustig of onrustig?’ ‘Hier klopt iets niet’. Als je zonder gedachten naar je (buik)gevoel luistert, luister je naar je intuïtie. Als jij luistert naar je intuïtie, luister jij naar je innerlijke wijsheid.

Indien iets niet goed voor je is en je wilt het toch doen kan je intuïtie bij jou een sterk gevoel van weerstand oproepen. Je intuïtie schreeuwt dan als het ware ‘DOE HET NIET’. Herken je dit?

Gevoel dat samenhangt met je gedachten

Emoties zijn een fysieke reactie op je gedachten. Negatieve gedachten geven een vervelend gevoel. Positieve gedachten geven een fijn gevoel. Zo roepen bijvoorbeeld angstgedachten ‘angst’ op, pijnlijke gedachten ‘pijn’, twijfelgedachten ‘onzekerheid’ en boze gedachten ‘boosheid op. Blije gedachten roepen een blij gevoel op, geruststellende gedachten ‘rust’, bemoedigende gedachten ‘kracht’ en gelukkige gedachten ‘het gevoel van geluk’.

Je hogere zelf communiceert ook met je via je emoties. Een negatieve emotie geeft aan dat je denkt aan iets dat je niet wilt of de gedachte is niet in lijn met wie je ten diepste bent. Je denk bijvoorbeeld negatief over jezelf ‘Ik ben het niet waard om gelukkig te zijn’. Een positieve emotie bevestigt dat je denkt aan iets dat jij wilt of dat je gedachte helemaal klopt bij wie jij ten diepste bent. Bijvoorbeeld ‘Ik ben o.k. zoals ik ben, ik mag er helemaal zijn.’

Welke gedachte roept welk gevoel op?

Bemerk je een vervelend gevoel bij jezelf, ga dan na welke gedachte je dacht dat dit gevoel opriep. Verander die gedachte vervolgens in een gedachte die veel beter voor je voelt.
Bijvoorbeeld de gedachte ‘het komt nooit meer goed’ geeft een heel vervelend gevoel. Als je herkent dat dit gevoel samenhangt met deze gedachte, kun je de gedachte wijzigen in bijvoorbeeld: ‘het komt hoe dan ook weer goed’. Deze laatste gedachte geeft een veel beter gevoel.

Hoe goed ben jij al in contact met je gevoel en herken jij gedachten die dat gevoel oproepen?

Luisteren naar je lichaam

Je lichaam geeft je allerlei signalen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, moeheid, knieklachten, duizeligheid, zware verkoudheid, griep. Dit zijn waarschuwingssignalen: ‘Let op, je bent je grenzen aan het overschrijden’

Rust nemen is dan altijd een eerste vereiste. Niet even, maar voldoende rust.

Luister je niet naar je lichaam dan verergeren de klachten en word je uiteindelijk voor je eigen bestwil tot stilstand gebracht. Ik heb dat zelf ook ervaren. Te vroeg volledig willen beginnen na een zware oververmoeidheid leidde tot ernstige spit, een dag voor ik weer fulltime zou werken. Ik was 6 weken volledig uitgeschakeld. Daarna was ik pas echt volledig hersteld.

Hoe goed luister jij naar je lichaam?

Je denken als grote valkuil om niet naar jezelf te luisteren

Met je denken kun je het luisteren naar jezelf volledig saboteren. Bijvoorbeeld door je intuïtie, je gevoel en je lichaamssignalen te negeren.

Ken je dat, je intuïtie negeren? Tegen beter weten doe je iets toch. Dat kan iets kleins zijn met weinig gevolg. Maar ook iets groots, zoals je geld toevertrouwen aan iemand waarbij je geen goed gevoel hebt. En dan blijk je opgelicht. Of iets structureels, zoals met een ‘vriend’ of ‘vriendin’ blijven omgaan die alleen maar energie bij je komt halen. Eenrichtings ‘vriendschap’.

Dat ontkennen van je intuïtieve gevoel doe je met je gedachten. Door in gedachten de situatie voor jezelf goed te praten of te denken ‘ik zal me wel vergissen’. Door te denken dat het onbelangrijk is om naar je intuïtie te luisteren.

Niet luisteren

Een ander voorbeeld is niet luisteren naar je gevoel omdat je het moeilijk vindt voor jezelf op te komen. Bijvoorbeeld, iemand vraagt je iets voor hem te doen, waar je geen zin en tijd voor hebt. Het is ook niet in jouw belang. Alleen in het belang van degene die het je vraagt. Je krijgt allerlei complimentjes om je over te halen. Wat doe je? Blijf je trouw aan je gevoel ‘dank je voor je complimenten, maar mijn gevoel zegt nee’ of ‘daar heb ik geen tijd voor’. Of zeg je ondanks je tegenstribbelend gevoel toch ‘ja, dat doe ik wel’ en heb je daarna een kater gevoel. 

Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe? 

Niet luisteren naar je lichaam heeft meestal als oorzaak dat je met je lagere dwingende wil, die je aanstuurt met je denken, jezelf dwingt door te gaan terwijl je lichaam allerlei signalen geeft van ‘stoppen, neem rust!’

Wil je begeleiding bij naar je gevoel en je lichaam luisteren?

Werken aan deze bewustwording, het omgaan met je hoogsensitiviteit en het heel positief veranderen van je leven is mijn expertise. Het is wat ik in mijn leven geleerd hebt en al aan veel anderen heb mogen leren.

Wil jij dit ook leren onder mijn liefdevolle spirituele begeleiding dan kan dat via mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’, mijn 1op1 coachinghealingconsults of een combinatie hiervan. 

Wil je mij graag spreken?

Ik bied de mogelijk van een vrijblijvend online (of telefonisch) kennismakingsgesprek van 30 minuten. In dit gesprek kun je jouw verhaal vertellen en kan ik je vertellen hoe ik jou kan ondersteunen op jouw levenspad.

Wil je zo’n vrijblijvend gesprek? Vraag dit dat aan via het contactformulier of via info@bosscoaching.nl

Wil je reageren of nadere informatie?

Stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl of kijk op www.bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply