06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

2 aug 2021

Luisteren naar je gevoel

Een onderdeel van je groeiproces is steeds beter luisteren naar je gevoel. Zowel gevoel in de zin van intuïtie als in de zin van een emotie.

Intuïtie

Je intuïtie staat volkomen los van je denken. Het is de manier van je hogere zelf om je de weg te wijzen. Jou te helpen de goede beslissing te nemen, het juiste pad te kiezen. Zeg je “Ja’ of ‘Nee’. Doe je het wel of doe je het niet. Is iets of iemand te vertrouwen of niet. Is dit het goede moment of niet.

Intuïtie ervaar je als een buikgevoel: ‘Voelt het goed?’ of ‘voelt het niet goed?’ ‘Voelt het rustig?’ of voelt het onrustig?’ ‘Hier klopt iets niet’. Als je zonder gedachten naar je (buik)gevoel luistert, luister je naar je intuïtie. Als jij luistert naar je intuïtie, luister jij naar je innerlijke wijsheid.

Als iets niet goed voor je is en je wilt het toch doen kan je intuïtie bij jou een sterk gevoel van weerstand oproepen. Je intuïtie schreeuwt dan als het ware ‘DOE HET NIET’. Herken je dit?

Gevoel dat samenhangt met je gedachten

Emoties zijn een fysieke reactie op je gedachten. Negatieve gedachten geven een vervelend gevoel. Positieve gedachten geven een fijn gevoel. Zo roepen bijvoorbeeld angstgedachten ‘angst’ op, pijnlijke gedachten ‘pijn’, twijfelgedachten ‘onzekerheid’ en boze gedachten ‘boosheid op. Blije gedachten roepen een blij gevoel op, geruststellende gedachten ‘rust’, bemoedigende gedachten ‘kracht’ en gelukkige gedachten ‘het gevoel van geluk’.

Je hogere zelf communiceert ook met je via je emoties. Een negatieve emotie geeft aan dat je denkt aan iets dat je niet wilt of de gedachte is niet in lijn met wie je ten diepste bent. Je denk bijvoorbeeld negatief over jezelf ‘Ik ben het niet waard om gelukkig te zijn’.

Een positieve emotie bevestigt dat je denkt aan iets dat jij wilt of dat je gedachte helemaal klopt bij wie jij ten diepste bent. Bijvoorbeeld ‘Ik ben o.k. zoals ik ben, ik mag er helemaal zijn.’

Bemerk je een vervelend gevoel bij jezelf, ga dan na welke gedachte je dacht dat dit gevoel opriep. Verander die gedachte vervolgens in een gedachte die veel beter voor je voelt.

Bijvoorbeeld de gedachte ‘het komt nooit meer goed’ geeft een heel vervelend gevoel. Als je herkent dat dit gevoel samenhangt met deze gedachte, kun je de gedachte wijzigen in bijvoorbeeld: ‘het komt hoe dan ook weer goed’. Deze laatste gedachte geeft een veel beter gevoel.

Hoe goed ben jij al in contact met je gevoel en herken jij gedachten die dat gevoel oproepen?

Hoe je met je denken je intuïtie ontkent 

Ken je dat? Tegen beter weten doe je iets toch. Dat kan iets kleins zijn met weinig gevolg. Maar ook iets groots, zoals je geld toevertrouwen aan iemand waarbij je geen goed gevoel hebt. En dan blijk je opgelicht. Of iets structureels, zoals met een ‘vriend’ of ‘vriendin’ blijven omgaan die alleen maar energie bij je komt halen. Eenrichtings ‘vriendschap’.

Dat ontkennen van je intuïtieve gevoel doe je met je gedachten. Door in gedachten de situatie voor jezelf goed te praten of te denken ‘ik zal me wel vergissen’. Door te denken dat het onbelangrijk is om naar je intuïtie te luisteren.

Het belang van luisteren naar je gevoel bij opkomen voor jezelf

Blijven luisteren naar je gevoel is belangrijk bij het voor jezelf opkomen. Bijvoorbeeld, iemand vraagt je iets voor hem te doen, waar je geen zin en tijd voor hebt. Het is ook niet in jouw belang. Alleen in het belang van degene die het je vraagt. Je krijgt allerlei complimentjes om je over te halen. Wat doe je? Blijf je trouw aan je gevoel ‘dank je voor je complimenten, maar mijn gevoel zegt nee’ of ‘daar heb ik geen tijd voor’. Of zeg je ondanks je tegenstribbelend gevoel toch ‘ja, dat doe ik wel’ en heb je daarna een kater gevoel. 

Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe? 

Tip: laat je niet onder druk zetten. Neem de tijd om naar je gevoel te luisteren en antwoord daarna in overeenstemming met je gevoel. Voel je niet schuldig om nee te zeggen. Het is juist goed om bij jezelf te blijven.

Hoe contact maken met je gevoel (tip)

Je buikgevoel voel je het beste met een ‘leeg hoofd’. Adem 5x zo diep mogelijk in en uit. Dat laat je je gedachten en emoties los. 

Antwoorden op een verzoek iets te doen:

Concentreer je nu op je buik. Wat is je gevoel bij het verzoek?  Onrust, weerstand (Nee) of rust, enthousiasme (Ja).

Beslissing nemen, hoe voelen de mogelijkheden:

Vraag je per mogelijkheid af, hoe voelt het voor me als ik hier voor kies.

Concentreer je nu op je buik. Wat is je gevoel bij deze mogelijkheid?  Onrust, weerstand (Nee) of rust, enthousiasme (Ja).

Wil je begeleiding bij naar je gevoel luisteren?

Mijn onlineprogramma en coaching bieden jou begeleiding bij het steeds beter naar jezelf luisteren. Hierdoor blijf je steeds makkelijker bij jezelf.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze mail, wil je jouw ervaringen delen of wil je reageren stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Leave a Reply