06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

29 mrt 2018

Omgaan met HSP. Opkomen voor jezelf

Opkomen voor jezelf?

Mijn grens was bereikt. Ik was woest. ‘Ik moet nu echt voor mezelf opkomen’ prentte ik mezelf in. Al 6 jaar lang zorgde ik voor de plantjes en de post als mijn buren op vakantie gingen. De laatste jaren kregen ze steeds meer wensen. ‘Wil je dat ook nog doen? En dat ook?’ Van dankbaarheid merkte ik echter steeds minder.

Dat jaar was de limit. Ze waren al een week thuis en hadden nog niets van zich laten horen. Geen bedankje, niets. Mijn gedachten over hun gedrag maakten mij woest.‘Dit was de laatste keer geweest dat ik wat voor ze heb gedaan’ wist ik zeker.

Omgaan met mijn hoogsensitiviteit

Er was wel een probleem. Opkomen voor mijzelf vond ik heel moeilijk. Ik voel heel goed de emoties en wensen van anderen aan. Ik vervulde die wensen ook. Vaak ten koste van mijzelf. Dus toch maar niet opkomen voor mezelf. Deze keer ging ik het anders doen.Ik liep rond als een vulkaan die op uitbarsten staat. De denkbeeldige rook kwam al uit mijn oren. De boosheid gaf me moed. Ik belde aan……

Oei foutje. Ga nooit in volle boosheid een gesprek voeren. Dat gaat mis. Ik trilde van boosheid toen ik ‘netjes’ vertelde wat mij dwars zat en dat het was afgelopen met mijn service. Mijn boodschap kwam niet echt goed over. Zeker niet bij de buurvrouw, die niet uitblonk in inlevingsvermogen.

Ik was toch supertrots op mezelf. Dit was de eerste keer dat ik echt helemaal voor mezelf was opgekomen. Ik had duidelijk gemaakt ‘ik vind mezelf belangrijk.’ Heb nog wel ruim een week last gehad van mijn onderrug, als reactie op mijn enorme boosheid.
Mijn buurvrouw was zwaar beledigd. Het is ook nooit meer goed gekomen. Gelukkig zijn ze niet lang daarna verhuisd. Toeval?

Mijn lessen

Opkomen voor mijzelf  geeft mij een supergoed gevoel. Dat de relatie met de buren eindigde vond ik niet erg. Er was toch geen energie uitwisseling. Er zijn alleen betere manieren dan dit in volle boosheid te doen. Dus, als ik heel emotioneel ben: niet in gesprek gaan. Eerst de emotie laten zakken. Tenslotte, ik versterk mijn boosheid door allerlei boze gedachten te denken. Niet doen. Ik kan veel beter via mijn denken mijn boosheid in toom houden. Dat voorkomt in mijn geval rugpijn.

Wat zijn jouw ervaringen met opkomen voor jezelf?

Leave a Reply