06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Perfectionisme
24 mei 2024

Perfectionisme loslaten

Perfectionisme

De gedachte dat je perfect moet zijn en alles perfect moet doen, is een overtuiging die je flink voor de voeten kan lopen. Een perfecte partner, ouder, kind, vriend, vriendin, medewerker, ondernemer en dat liefst allemaal tegelijk. Dat zijn alleen maar eisen die jij aan jezelf stelt, die jouw eigenwaarde en zelfacceptatie ondermijnen. Bovendien geeft het je heel veel druk op jezelf. Je roept zo stress op.

Weet en onthoud: Jij bent o.k. zoals je bent, je mag er helemaal zijn.

‘Het is nooit goed genoeg’ is slechts een gedachte

Ik heb in mijn leven veel ervaring opgedaan met de illusie dat ik alles in mijn leven perfect moest doen. Vooral in mijn werksituatie vertoonde ik sterk perfectionistisch gedrag. Bij mij vloeide het voort uit ambitie. Uit onzekerheid en uit het zoeken van waardering op mijn werk. Privé had ik dit gedrag namelijk niet.

Samenwerken en om hulp vragen ervaarde ik op mijn werk als falen, omdat ik vond dat ik alle gespecialiseerde kennis zelf moest hebben. Daardoor liep ik uiteindelijk vast. Er kwam nog heel weinig uit mijn handen. Kon heel moeilijk klussen afronden. ‘Het is nog niet goed genoeg’ dacht ik steeds.

Doordat ik het nooit genoeg vond, was ik ook nooit tevreden over het resultaat. Een rot gevoel gaf dat over mezelf. Bovendien putte ik mijzelf uit. Hoe vermoeider ik werd, hoe sterker mijn perfectionistische gedrag. Dit gedrag vloeide voort uit onzekerheid over mijzelf.

Herkenbaar voor je?

Het doorbreken van mijn perfectionisme, dat gevoed werd door mijn ambitie, heeft mij veel gebracht. Mijn toenmalige leidinggevende heeft mij bij dit doorbreken geholpen door mij voor het blok te zetten. ‘Verander je (werk)gedrag want anders …..’

Samenwerken

Ik leerde samenwerken. Echt samenwerken. Ik leerde anderen om hun mening te vragen zonder mijzelf minder te voelen, onzeker, of mijzelf het gevoel te geven dat ik dan faal. Hierdoor verliep mijn werkleven steeds soepeler. Ik leerde te denken ‘goed is goed genoeg’ Het hoeft helemaal niet perfect te zijn‘Bemin ook de charme van de imperfectie’. Die mindset verandering heeft mij geholpen van mijn perfectionisme af te komen.

Wat moet jij allemaal van jezelf?

Perfectionisme wordt gevoed door de gedachte ‘dat het moet’.

Het van jezelf iets ‘moeten’ legt een enorme mentale druk op je, die je makkelijk kan blokkeren in handelen. In het doen wat je wilt doen. Door de druk van ‘het moeten’ maak je het jezelf heel moeilijk. Het wordt een dwingende gedachte. Als jij diezelfde druk anderen oplegt zal dit weerstand bij hen oproepen. Herken je dit?

Advies: schrap het woord MOETEN uit je woordenboek

Gebruik jij vaak het woord ‘moeten’? Maak dan voor jezelf een overzicht van wat je allemaal van jezelf moet. Dit versterkt je bewustwording. Vervang vervolgens het woord ‘moeten’ door:

‘het is gewenst dat…..’
‘het is fijn als…..’
‘het geeft mij een fijn gevoel als….
‘het ruimt lekker op als…….’
Of soortgelijke bewoordingen. Voel je het verschil in mentale druk?

Wil je begeleiding bij het afleren van perfectionistische gedachten?

Wil je hieraan werken onder mijn liefdevolle en spirituele begeleiding dan kan dat via mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’, mijn 1op1 coachinghealingconsults of een combinatie hiervan. 
Bewustwording van je gedachten en overtuigingen is hierbij het inzichtdeel. Vervolgens ga je aan de slag met oefeningen en visualisaties om de gewenste verandering in jezelf te realiseren.

Wil je eerst weten wat ik voor jou kan betekenen?

Maak dan een afspraak voor een gratis verkennend gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Dit kan je aanvragen via een mail op info@bosscoaching.nl of via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl Ik beantwoord je mail graag.

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply