06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

24 aug 2020

Stap eens uit je gedachten

Ken je dat?

Je staat ’s morgens op en meteen komt de ene naar de andere gedachte in je op. Het leidt behoorlijk af. Douchen, aankleden, je haar doen, eten, tandenpoetsen doe je al denkend aan wat er is gebeurd in het verleden en wat er vandaag allemaal op je afkomt. Je gedachten gaan van de hak op de tak. Steeds maar dat stemmetje in je hoofd.

Wat er om je heen gebeurt en tegen je gezegd wordt, beleef je in een roes. Eigenlijk als een verstoring. Je gedachten over het verleden en de toekomst eisen je helemaal op. Eten doe je in gedachten en je merkt nauwelijks hoe je eten smaakt. Je bent er wel, maar ook weer niet.  Voortdurend zit je in gedachten en doet je ochtendritueel op de automatische piloot. Je bent hier fysiek, maar je gedachten zijn ergens anders. Met iets bezig, maar je denkt al aan wat je daarna gaat doen.

Al die gedachten kosten je energie en geven je onrust en spanning. Ergens weet je dit. Maar je bent zo gewend aan je gedachtestroom, dat je meegaat met al die oppoppende gedachten, die alle kanten opgaan. Je denkt dat jij het zelf bent, jouw gedachten. Maar dat is niet zo.

Huh, ben ik niet mijn gedachten?

Nee, jij bent niet je gedachten. Jij hebt gedachten. Wat het verschil is? Dat is dat jij de keuze hebt wat jij denkt. Een gedachte, die jou een vervelend gevoel geeft, kun je veranderen of loslaten. Hoe meer jij je bewust wordt van wat je denkt, hoe meer jij kunt ingrijpen in je gedachten. Kunt kiezen wat jij wilt denken. Je kunt ook bewust ‘niet denken’. Anders gezegd, je kunt uit je gedachten stappen.

En je kunt je gedachten veranderen van negatief in positief. Dat is heel fijn want positieve gedachten geven positieve emoties. Dit in tegenstelling tot negatieve gedachten.

Wat heb ik eraan om uit mijn gedachten te stappen?

Heel veel. Je ervaart direct meer rust in je hoofd en je emoties kalmeren. Gedachten over verleden en toekomst laat je los. Daardoor ben je bewust aanwezig in je leven. Je stapt uit je gedachteroes en bent aanwezig. In het NU. In contact met jezelf.

Hoe kan ik uit mijn gedachten stappen? Kun je mij dat laten ervaren?

Jazeker. Ik geef je hieronder 3 manieren om op een eenvoudige en snelle manier uit je gedachten (en bijbehorende emoties) te stappen:

 1. Via je ademhaling

  Adem 5x zo diep mogelijk in en uit en concentreer je daarbij op je ademhaling.

  Door je diepe ademhaling ga je uit je gedachten en emoties. Je bent gelijk rustiger in je hoofd. Merk je het? Je bent uit je gedachten, in het moment. In het NU. Ook kun jij nu makkelijk contact met je gevoel maken. Naar je gevoel luisteren.

 2. Via concentratie op je lichaam

  Dit kun je het beste zittend of liggend doen.
  Ik geef je hieronder een oefening die je makkelijk in je kunt opnemen en daarna uitvoeren. Deze oefening werk heel ontspannend en verhoogt je lichaamsbewustzijn.

  Doe je ogen dicht, haal wat dieper adem en ga nu met je aandacht naar je hoofd. Scan met je aandacht langzaam je hele lichaam van boven naar beneden en observeer wat je voelt. Bijvoorbeeld energie, spanning, rust, stilte.
  Als je klaar bent doe dan je ogen weer open en kom terug in de kamer waar je bent.

 3. Via waarnemen van je gedachten, emoties of wat er om je heen is

  Heel veel gedachten denk je onbewust. Ze flitsen als het ware door je heen. Datzelfde geldt voor emoties, die een fysieke reactie zijn op je gedachten.Je krijgt meer inzicht in jezelf als je weet welke gedachten jou een vervelend gevoel geven en welke gedachten jou een fijn gevoel geven. Het is het makkelijkste om je gevoel als uitgangspunt te nemen.

  Voorbeeld, je staat te wachten in de rij van de kassa bij de supermarkt en voelt irritatie opkomen.

  Doe dan het volgende:
  Concentreer je op je gedachten. Welke gedachten voeden jouw irritatie? Als je deze gedachten herkent kun je ze vervolgens veranderen of loslaten.
  Bij voorbeeld gedachten van ongeduld. ‘Schiet eens op mens’.
  Besef je dat jouw gedachten niets veranderen aan de situatie. Ze geven je alleen een vervelend gevoel. Adem nu 5x diep in en uit, kijk om je heen en glimlach naar degene achter de kassa. Door de diepe ademhaling laat jij je gedachten en irritatie los. Kijk rustig om je heen totdat jij aan de beurt bent. Blijf rustig ademhalen terwijl jij je boodschappen op de band legt, afrekent en inpakt.

Wil je structureel meer rust in je hoofd en rustige emoties?

Dan kan ik je helpen, via:

Mijn boek ‘ Hoogsensitief in je kracht’ en/of

Mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’

1op1 coaching en/of Healing

Heb je vragen, wil je meer informatie of je ervaringen delen?

Mail me dan op info@bosscoaching.nl of stel je vraag bij Contact

 

3 Responses

 1. diana haring

  momenteel heel druk in mijn hoofd na een relatiebreuk en daarboven op het overlijden van mijn vader. je boekje heb ik al binnen daar ga ik mee starten, de tips net in de mail klinken goed ga eens kijken of het mij ook helpt.

  thankx groeten Diana Haring

 2. Marianne

  Dank je wel weer Ed, voor dit duidelijke verhaal. En ja je oefeningen helpen echt. Het fijne ervan is dat je ze bijna “onbewust” steeds vaker toepast. En alleen al de bewustwording ervan maakt dat je dan weer snel uit de negatieve gedachte stapt en rust in je hoofd krijgt.

  1. Marianne

   Probeer mijn gedachten los te laten en mij druk maken om iets wat ik niet in de hand heb, en dat lukt steeds beter door de ademhalings momenten en mij te consentreren op het nu.
   Dank voor de tools, en adviezen .

Leave a Reply