06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

angst en zorgen loslaten
11 aug 2022

Stap uit je angst en zorgen

Waar ben je bang voor?

Een confronterende vraag vind je niet? Eentje die je aan het denken zet.

Ik ben in mijn leven voor heel veel bang geweest. Heb heel veel angsten gehad. Maakte me vooral veel zorgen. Over mijn gezondheid, of mijn kinderen wel veilig waren, of ik wel goed deed wat ik deed en ga zo maar door. Zorgen over van alles wat er zou kunnen gebeuren. Ik was heel bedreven in het bedenken van doemscenario’s. Mijn grootste angst was dat ik iets verkeerds zou doen en wat er dan zou gebeuren. Zelftwijfel die faalangst tot gevolg had. 

Ik had geen vertrouwen in mijzelf, in mijn lichaam, in het leven. Had alleen maar gedachten over wat mis kon gaan en wat ik niet goed vond aan mezelf. Ik keek naar het donker in plaats van naar het licht. Zo saboteerde ik mij onbewust mezelf met allerlei ontkrachtende gedachten.

Waar ben jij bang voor? Met welke gedachten ontkracht jij jezelf? Waarover creëer jij doemscenario’s in je hoofd?

Wat veroorzaakt angst en zorgen?

Angst en zorgen kunnen gestimuleerd worden door wat er om je heen gebeurd, in welke situatie jij zit. Maar het is nooit de oorzaak. Het zijn altijd jouw gedachten die de emotie angst oproepen. Het is jouw innerlijke vertaling. 

Zorgen zijn ook angstgedachten. Angst en zorgen komen voort uit negatieve ontkrachtende gedachten over wat er zou kunnen gebeuren. Overtuigingen zijn ook gedachten. Diepgewortelde gedachten omdat je ze al heel vaak hebt gedacht.

Angst is een grote bron van lijden. ‘Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest’ luidt een oud spreekwoord hierover.

Angst en zorgen zijn dus gewoon gedachten. En gedachten kun je veranderen of loslaten.

Angst en zorgen zitten dus in je hoofd. Het zijn hersenspinsels, die negatieve emoties bij je oproepen. Risico inschatting is bijvoorbeeld iets heel anders dan je zorgen maken.

Hoe stap je uit je angst en zorgen? 

Stap 1 Ga uit je hoofd

Merk je dat je angstgedachten hebt, je zorgen maakt: ga dan uit je hoofd. Je doet dat als volgt:

Adem minimaal 5x zo diep mogelijk in en uit. Door deze diepe ademhaling laat jij je  angstgedachten en je angst emoties los. Je komt terug in het Nu. Blijf dieper ademhalen, op een manier die prettig voor je voelt. Ga hiermee door tot jij je rustig in je hoofd voelt en je lichaam zich ontspant.

Wordt het weer onrustiger in je hoofd gaat dan steeds terug naar een diepere ademhaling.

Dan word je vanzelf weer rustiger in je hoofd en in je lijf.

Stap 2 Denk een positieve gedachte, die vertrouwen en rust geeft

Ik geef je hierbij 3 krachtige positieve gedachten, die een krachtige tegenhanger zijn van angst – en zorgen gedachten. Herhaal iedere positieve gedachte steeds 3x (de kracht van de drie-eenheid) zo overtuigend mogelijk in jezelf. Je voelt dan de krachtige positieve enenergie van deze gedachten, die jouw rust verder versterken.

 1. Bij angst dat er iets gebeurt:
  ‘Ik ben veilig (3x)’ voor jezelf of – als jij je zorgen maakt over iemand anders – 
  ‘….. (naam van diegene) is veilig’ (3x)
 2. Als jij je zorgen maakt over een situatie:
  ‘Het komt goed’ (3x) 
 3. De meest krachtige gedachten tegen faalangst:
  ‘Alles wat ik doe is een succes’ (3x)

Wil je diepgewortelde angst loslaten?

Angst die gekoppeld is aan negatieve overtuigingen over jezelf of de wereld zijn verankerd in jouw denkpatronen en heeft zich vastgezet in jouw energielichaam. Het kan allerlei fysieke en mentale klachten geven. Wil jij diepgewortelde angst loslaten zoek dan begeleiding en ondersteuning hierbij, die voor jou goed voelt. Ik kan je begeleiden met liefdevolle diepgaande spirituele coaching in combinatie met healing.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren, zet dan je reactie onder deze blog of stuur een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Hartelijke groet,
Ed

Leave a Reply