06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Tot hier en niet verder - grenzen trekken
25 mei 2022

Tot hier en niet verder – grenzen trekken

Grenzen trekken vond ik heel lastig

‘He Ed, hoever ben je met die spoedklus die je vandaag zou afhebben? Het is al bijna 17.00 uur.’ Kreun, kreun, ik had weer eens voorrang gegeven aan het helpen van anderen in plaats van te werken aan wat mijn verantwoordelijkheid en belang was.’ ‘Hoi schatje, ik ben wat later thuis. Heb een spoedklus dat vandaag af moet.’ Ik was weer eens de pineut van het mezelf wegcijferen voor anderen. Was weer eens niet voor mezelf opgekomen.

Op mijn werk liet ik eerder en vaker over mijn grenzen gaan dan privé. Dat kwam door een combinatie van ambitie, het goed willen doen, gewaardeerd willen worden en onzekerheid over ‘doe ik het wel goed genoeg’. 

Ik vond grenzen trekken, voor mezelf opkomen, lange tijd heel uitdagend in mijn leven. Eigenlijk in al mijn relaties als ik eerlijk ben. Me aanpassen aan de wensen van anderen vond ik veel makkelijker dan voor mezelf op te komen. ‘Ja’ zeggen vond ik veel makkelijker dan ‘nee’. Tot hier en niet verder? Die grens lag voor mij heel ver weg.

De kater kwam later

Achteraf had ik vaak een vervelend en ontevreden gevoel over mezelf. Het was niet gegaan op een manier dat goed voor mij was. Vaak voelde ik me geïrriteerd, boos maar ook vermoeid en ontkracht. Lange tijd had ik niet in de gaten wat de reden van dat gevoel was, tot het mij langzaam ging dagen. ‘Ik stel geen grenzen’, pas me altijd maar aan anderen aan, ik kom niet voor mezelf op.’ Diepe zucht. Ik zorgde niet goed voor mezelf.

Hoe bewuster ik mij werd van mijn aanpas- en pleasegedrag, hoe meer ik voelde dat het ten koste ging van mezelf en hoe vervelender ik het begon te vinden. Nog steeds deed ik er echter niets aan. Tot het moment dat een naaste buurvrouw wel heel erg over mijn grenzen ging, na een aantal eerdere ‘incidenten’.

Boosheid gaf mij moed

De stoom kwam dit keer uit mijn oren. Ik haar gezegd wat ik van haar gedrag vond. Voor het eerst in mijn leven stelde ik echt mijn grenzen. Kwam ik voor mezelf op. De boosheid gaf mij de moed en de kracht om het te doen. Het gaf me een heel goed gevoel dat ik voor mezelf op kwam. 

Alleen de uitvoering verdiende geen schoonheidsprijs. Een golf boosheid spoelde over mijn buurvrouw heen toen ik haar vertelde wat ik voelde bij haar gedrag, dat ik mij zo niet laat behandelen en dat het de laatste keer was dat ik wat voor haar gedaan had.’ De relatie met de buren en haar gezin was meteen voorgoed verknald, maar dat vond ik in dit niet erg omdat ze alleen maar aan zichzelf dachten. ‘Een volgende keer is het wel handig als ik eerder voor mezelf opkom‘ ‘Als ik het kan zeggen zonder al die boosheid zou dat ook heel fijn zijn.’ besefte ik. 

Maar de kogel was door de kerk. Ik was echt voor mezelf opgekomen. Had mijn grenzen gesteld. Daarna werd opkomen voor mezelf, mijn grenzen stellen, steeds makkelijker en het ging steeds beter tot het vanzelf ging. 

Hoe uitdagend vind jij het om je grenzen te stellen? Voor jezelf op te komen? Aan te geven ‘tot hier en niet verder’?

Valkuilen op werk en privé

Ik heb vooral in mijn werk in de financiële dienstverlenging mijn grenzen regelmatig overschreden. Grote werkdruk, ambitie, betrokkenheid, meegaandheid, prestatiedrang, prestatiedruk en hulpvaardigheid en zelftwijfel waren voor mij de grootste valkuilen. 

De valkuilen waren het gevolg van negatieve overtuigingen over mezelf. Eigen gedachten die mijn hoofd vulden en mij onder druk zetten, machteloos deden voelen, gefrustreerd, boos, teleurgesteld, niet goed genoeg. Gedachten die mij voortstuwden nog harder te werken. Nog beter mijn best te doen. Ik liet het toe dat ik over mijn energiegrenzen ging, bewaakte mijn privétijd niet genoeg. Gaf mijn energie en tijd weg aan anderen. De balans werk-privé was ver te zoeken. Gezondheidsklachten, irritatie, boosheid en een knagend gevoel van onvrede was het gevolg.

Als anderen jouw grenzen overschrijden ligt de oorzaak meestal in jouw gedachten en je overtuigingen. Iets in jou weerhoudt jou om voor jezelf op te komen of drijft jou om jezelf uit te putten.

Je gevoel en je lichaam waarschuwen je altijd

Je gevoel en je lichaam waarschuwen je altijd wanneer je grens in zicht komt. Als jij je energiegrens nadert ga jij je moe voelen. Als iemand over jouw grens dreigt te gaan kun je irritatie voelen opkomen. Gevolgd door boosheid. 

Als jezelf over je energiegrens heen gaat, voel jij je steeds uitgeputter en krijg je last van allerlei lichamelijke klachtjes en klachten. Je kunt ook onvrede, een rot gevoel over jezelf en veel onrust voelen.

Sinds ik mijn grenzen altijd tijdig trek is irritatie het gevoel dat mij waarschuwt dat het tijd is om mijn grens duidelijk kenbaar te maken. En dan doe ik dan. Ik blijf trouw aan mezelf en dat voelt supergoed.

Zelfbewustzijn 

Je vergroot je zelfbewustzijn en verdiept het contact met jezelf door te luisteren naar je lichaam en je gevoel. Het ondersteunt je in situaties waarvan je weet dat je geneigd bent jouw grenzen te (laten) overschrijden. Dit inzicht is stap 1. 
​De volgende stap is te handelen naar de waarschuwingen van je gevoel en je lichaam.

Sta jezelf toe ‘nee’ te zeggen, iets niet te doen

Tweejarigen zijn supergoed in ‘nee’ zeggen. Mijn vrouw werkt op een consultatiebureau en zegt over haar ervaringen met tweejarigen ‘Ik ben twee en ik zeg nee’. Moeite met anderen die ‘nee’ zeiden of ‘nu niet’ heb ik nooit gehad. Wel moeite om zelf ‘nee’ te zeggen.

Sta jezelf daarom toe om ‘nee’ te zeggen. Voel je niet schuldig. Respecteer je eigen tijd en gevoel. 

Oefen je in ‘nee’ zeggen

Oefen je in ‘nee’ zeggen als je gevraagd wordt wat te doen wat je niet wilt. Laat je leiden door je eerste gevoel op de vraag en zeg nee als het niet goed voelt. Zeg dan bijvoorbeeld:

‘Nee, dat voelt niet goed voor mij’
‘Nee, daar heb ik (nu) geen tijd voor. Ik heb andere prioriteiten ’
‘Mijn gevoel zegt ‘nee'”
‘Nee, ik vind andere dingen belangrijker’
‘Nee, dat is niets voor mij’ (en laat je daarna niet overtuigen dat het wel iets voor jou is).

Wil je leren meer voor jezelf op te komen 

Opkomen voor jezelf, je grenzen trekken, betekent jezelf bevestigen in zelfliefde, zelfrespect, zelfacceptatie, zelfvertrouwen en zelfwaardering. Heb je hier moeite mee en wil je hierin groeistappen maken?

Dan kan ik je helpen via mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’, 1 op 1 coaching, met healing of een combinatie van deze mogelijkheden.

Wil jij een verkennend gesprek?

Ik bied de mogelijk van een gratis vrijblijvend online (of telefonisch) kennismakingsgesprek van 30 minuten. In dit gesprek kun je vertellen in welke situaties en bij welke personen jij het lastig vindt om je grenzen te trekken, voor jezelf op te komen. Dan zal ik je vertellen hoe ik jou kan ondersteunen en begeleiden bij het voor jezelf op te komen en jouw grenzen te trekken.

Wil je zo’n vrijblijvend gesprek? Vraag dit dat aan via het contactformulier of via info@bosscoaching.nl

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl of geef je reactie onderaan deze blog.

Hartelijke groet,

Ed

Leave a Reply