06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Je innerlijke bril
15 sep 2022

Verander de kleur van je innerlijke bril

De kleur van je innerlijke bril

Weet je dit al? We kijken van binnen (ons innerlijk) naar buiten (de uiterlijke wereld) naar ons leven. Wat wij zien wordt bepaald door de kleur van onze innerlijke bril waarmee wij naar buiten kijken, op dat moment of de meeste tijd. Dat bepaalt ook hoe dat moment en ons leven beleven. Ik zal het je toelichten, het geeft je meer inzicht in jezelf.

Onze innerlijke bril wordt gekleurd door onze gedachten, overtuigingen en onze daarop gebaseerde meningen en (voor)oordelen. Zo kijken we naar onszelf, naar anderen, naar de wereld en het universum. Door een gekleurde bril. De kleuren hangen samen met onze gedachten en overtuigingen. Onze mindset. De beelden die wij zien, zijn van ons. Van niemand anders. Iedereen leeft z’n leven vanuit zijn eigen beleving. 

Het beeld wat je hebt van een ander zegt niets over die ander, maar over jou. Het beeld wat een ander van jou heeft zegt niets over jou, maar over die ander. Hoe een ander denkt over jou zegt niets over jou, maar over die ander. Hoe jij denkt over een ander zegt niets over die ander, maar over jou. De uiterlijke wereld is een spiegel van je innerlijk.

Enkele voorbeelden

Heb je veel angstgedachten, dan zie je overal gevaar voor jezelf of voor anderen (zoals je kind) en je maakt je steeds zorgen. Heb je (liefdes)verdriet dan is je innerlijke bril donker gekleurd door allerlei negatieve gedachten en – overtuigingen. Ben je verliefd dan zie je het leven door een roze bril. 

Hoe kijk jij naar het leven? Kijk je vanuit angst of vertrouwen? Ervaar jij de wereld als vijandig, vriendelijk, of liefdevol? Zie je het leven als een worsteling of als een groeiproces? Leef je vanuit overvloed of vanuit schaarste? 

Het goede nieuws

Door bewust de kleur van je innerlijke bril te veranderen, dat wil zeggen je gedachten en overtuigingen, verander jij bewust hoe jij je voelt. Doe je dit structureel, iedere dag zoveel mogelijk, dan verander jij je leven. Als de overheersende kleur van je innerlijke bril steeds lichter wordt – dat wil zeggen je gedachten en overtuigingen steeds positiever – ervaar jij je leven als steeds mooier.

Daarom is bewustwording van je gedachten en overtuigingen zo belangrijk. Je kunt je gedachten en overtuigingen pas veranderen als jij ze bewust bent.

Hoe kijk jij naar jezelf?

Naar jezelf kijk je vanuit de overtuigingen over jezelf. Positieve overtuigingen geven een positief zelfbeeld en versterken je. Negatieve overtuigingen over jezelf geven een negatief zelfbeeld en ontkrachten je. De verhouding positieve en negatieve overtuigingen over jezelf vormen je totale zelfbeeld. Vormen de kleur van jouw innerlijke bril.

Je kunt bijvoorbeeld de lat voor jezelf zo hoog leggen, dat je er nooit in slaagt die lat te halen. Dat heb ik lang gedaan. Ik moest van mezelf zoveel kunnen, de grootste prestaties leveren. Zowel op mijn werk als privé. Als dat niet lukte, wat vanwege die te hoge eisen aan mezelf altijd het geval was, voelde ik me rot over mezelf of had ik een schuldgevoel.

Ik keek in die periode vanuit negatieve overtuigingen naar mezelf. Vanuit een donker gekleurde innerlijke bril, gevormd door mijn onzekerheid en lage zelfwaardering. Wat ik ook deed, ik vond het nooit goed genoeg. Ook als anderen mij vertelden dat ik het goed deed, dat ze mij waardeerden, mij leuk en aardig vonden, was ik niet overtuigd.

Toen ik steeds positiever over mezelf ging denken, veranderde de wereld om me heen. Doordat ik mijzelf begon te waarderen, voelde ik steeds minder de behoefte om mezelf te bewijzen. Doordat mijn zelfacceptatie groeide, maakte ik mij steeds minder druk over hoe anderen over mij denken. De kleur van mijn innerlijke bril werd steeds lichter.

Hoe is jouw zelfbeeld? Hoe denk jij over jezelf?

De invloed van je hoogsensitiviteit op de kleur van je innerlijke bril

Door je hooggevoeligheid voel jij de energie van gedachten en emoties van anderen. Je trekt de negatieve energie van anderen naar binnen als jij denkt dat die energie van jou is. Zo kun je makkelijk de boosheid, onzekerheid, het schuldgevoel, de angst, de mentale pijn van anderen naar binnen trekken. Dan ervaar jij hun overtuigingen en emoties als de jouwe. Dit gebeurt versterkt als het voor jou herkenbare overtuigingen en emoties.
Jouw innerlijke bril wordt dan voor een groot deel onbewust gekleurd door de innerlijke bril van anderen. 

Een voorbeeld hiervan is dat jij je heel onzeker voelt als je in contact bent met iemand die zich heel dominant gedraagt. Iemand die dominant gedrag vertoont is echter degene die heel onzeker is. Jij voelt die onzekerheid van de ander, naast de drammende energie van die persoon. Als je weet dat het juist de ander is die onzeker is, voel jij je gelijk krachtiger in zo’n situatie. Je blijft door je innerlijke bril kijken, die veel lichter van kleur is.

Je aurabeschermen, met de afschermoefening uit mijn gratis videoserie, houdt de energie van anderen buiten je. Je blijft dan in je eigen mooie energie en weet dat die zware energie die je voelt van iemand anders is.

Je bent o.k. zoals je bent, je mag er helemaal zijn

Dit is zoals je ware zelf je ziet en ik je zie. Als een waardevol, liefdevol, krachtig, stralend mens, die helemaal o.k. en er helemaal mag zijn. Wat dat ben je! 

Als je nu nog een ander beeld van jezelf hebt dan komt dat omdat je nog aan het leren bent beter te kijken en te luisteren. Liefdevol en oordeelloos. Het leven is één groeiproces. Falen bestaat niet, leren wel. Leren hoe het anders kan, hoe het wel goed voor je voelt. Als je dat wilt begeleid ik je hierbij. Op weg naar een mooier blijer leven. Op weg naar je ware zelf.

Oefening liefdevol en zonder oordeel naar jezelf kijken

Ga zitten op een rustig plekje, waar je niet gestoord wordt. Sluit je ogen. Adem 5x zo diep mogelijk in en uit. Aard je door wortels uit het midden van je voeten te laten groeien tot diep in de aarde. Haal nu een herinnering op van de afgelopen week, waarover jij geen goed gevoel had. Maak even contact met dit gevoel en laat het daarna met het uitademen via je wortels de aarde in vloeien. Gaat door met een diepe (buik) ademhaling.

Kijk nu opnieuw naar de situatie. Liefdevol en zonder oordeel. Niet over jou. Niet over een ander die daarbij betrokken was. Wat gebeurde er precies? Waardoor kreeg jij een vervelend gevoel over de situatie? Wat heb je ervan geleerd? Hoe zou je anders met deze situatie kunnen omgaan? Stel je jezelf voor dat je op die andere manier reageert. Zoals je graag wilt. Geef jezelf een compliment hiervoor!

Kom nu terug in de kamer waar je bent en doe rustig je ogen weer open.

Wil jij de kleur van je innerlijke bril veranderen?

Ja? Wil je echt gaan voor jezelf, moeite voor jezelf doen en grote groeistappen maken? Ja. Start hier dan mee. Liefst vandaag.

Wil je jezelf daarbij minstens 10 levensjaren van geworstel besparen? Ja? Kies dan voor mijn liefdevolle spirituele begeleiding en ondersteuning daarbij, via mijn onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’, mijn 1op1 coaching, of een combinatie hiervan.

Gratis verkennend gesprek

Wil je liever eerst verkennen wat ik voor je kan betekenen mail me dan info@bosscoaching voor een gratis gesprek van 30 minuten (online of telefonisch). Je kunt zo’n gesprek ook aanvragen via het contactformulier.

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl. Wil je reageren, plaats dan je reactie onder deze blog of stuur een mailtje naar info@bosscoaching.nl

Ik beantwoord je mail graag.

Hartelijke groet,

Ed

Leave a Reply