06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

Geloof in jezelf
9 jun 2022

Volledig in je kracht in het moment

Leven in het moment

Ik zit achter mijn bureau deze blog te typen. Vanochtend regende het, maar nu is het weer heerlijk zonnig. De geluiden van het verkeer, kwetterende vogeltjes en stemmen van mensen hoor ik op de achtergrond. Ik concentreer mij even op mijn lichaam en voel de energie door mij heen stromen. Het leven in mij. Mijn ademhaling volg ik bewust, in en uit. Een kalme beweging.

Ik realiseer me, mijn leven is NU. In het moment. Dit moment. Ik leef NU. Niet in het verleden en ook niet in de toekomst. Ademhalen kan alleen Nu. Niet in het verleden, noch in de toekomst. Actie ondernemen, iets veranderen in mijn leven, kan alleen in het NU. Een ander moment bestaat er niet. Het verleden en de toekomst bestaan alleen in ons hoofd. Als herinneringsspoor of als denkbeeldig scenario. Als je in het moment bent zit je volledig in je kracht, dat is voor iedereen zo.

Ik zucht eens diep en voel warmte in mijn borst. Levende warme energie. Mijn voeten zijn niet ontspannen merk ik. Oh, Ik houd mijn hielen van de grond. Daar komt het door.  Zo, nu staan mijn voeten weer stevig op de grond. Dat voelt ontspannen. 

Vroeger

Dat was vroeger wel anders. Toen zat ik hele dagen in mijn hoofd. Te denken aan wat er gebeurd was, wat ik verkeerd had gedaan, wat iemand tegen mij had gezegd waardoor ik van slag was. Ook had ik een schuldgevoel over van alles en nog wat. Zorgen over de toekomst had ik ook, zelfs heel wat. Ik was heel veel met mezelf in gesprek. Ken je dat? Vooral dat kritische stemmetje was nogal aanwezig. Ik ben nog steeds zo blij dat ik die tot zwijgen heb kunnen brengen. Dat stemmetje maakte mij vaak onzeker en bezorgde mij een vervelend gevoel over mijzelf.

Ik was mezelf de hele dag aan het pijnigen met mijn gedachten. Al die gedachten haalden mij uit mijn kracht, ontkrachtten mij.

Dit moment ervaren

Hoe zit jij nu? Voelt je lichaam ontspannen? Nee? Adem dan 5 x zo diep mogelijk in en uit. Hoe voelt het nu? Voel je nog ergens spanning, ga er dan met je aandacht naar toe en ontspan dit lichaamsdeel dan bewust door alle spanning via je voeten de aarde in te laten stromen. Ga nu eens met je aandacht je hele lichaam af, van boven naar beneden. Voel hoe je lichaam voelt. Het kan zijn dat je de energie voelt stromen of andere gewaarwordingen hebt. 

Hoe voelt het nu in je hoofd? Lekker rustig?

Aanwezig zijn in je leven

Als je bewust je adem of je lichaam waarneemt, ben je in het Nu. Ben je aanwezig in je leven, volledig in het moment. Datzelfde gebeurt als jij met je volle aandacht met iets bezig bent. Zoals een werkklus waar je heel geconcentreerd aan bezig bent, een hobby waar je volledig in opgaat, een diepgaand gesprek, tijdens het intensief sporten of het vrijen.

Je bent ook aanwezig als jij je bewust bent van wat je denkt en wat je voelt. Als jij je gedachten en emoties observeert. Ze waarneemt. Objectief, zonder oordeel. Ben je volledig aanwezig dan verdwijnt het gevoel van tijd en ben je volledig in je kracht.

Vakantie

Het fijne van vakantie is dat het makkelijker is om ‘aanwezig’ te zijn. Je ziet en ervaart nieuwe dingen of een nieuwe omgeving. Neemt bewust meer tijd voor alledaagse dingen, meer tijd voor elkaar. Leeft langzamer, bewuster, intenser. Je stapt uit de dagelijkse sleur.

Wanneer ben je ‘niet aanwezig’ in je leven?

Kun je ook ‘niet aanwezig zijn’ in je leven, vraag jij je misschien nu af. Het antwoord is ‘jazeker!’. Als je niet aanwezig bent lijdt je onder je gedachten en voel jij je ontkracht. Je bent ‘niet aanwezig’ als jij je in je hoofd druk maakt over het verleden of de toekomst. Over hoe iemand zich gedraagt, wat er is gebeurd, wat je achteraf anders had willen doen.

Bij deze gedachten voel je boosheid, schuldgevoel, spijt, angst, onzekerheid. Deze gedachten veranderen helemaal niets aan een situatie. Het verleden is slechts een herinneringsspoor. Actie ondernemen, iets veranderen, kun je alleen in het NU.

Je bent ook ‘niet aanwezig’ in je leven als je je levenssituatie niet kunt accepteren. Als jij je verzet tegen wat NU is. Bijvoorbeeld een ziekte, fysieke pijn, een niet zo leuke baan, slechte financiële omstandigheden. Gerichte actie ondernemen en creativiteit is alleen mogelijk als jij uit je weerstand stapt en de situatie accepteert. ‘Het is zoals het is. Wat nu? Wat kan ik doen. Wat wil ik?’

Bij innerlijk verzet tegen wat NU is heb je negatieve gedachten met bijbehorende emoties. Je ervaart mentale pijnen, – angst, onzekerheid, verdriet, boosheid, zorgen over de toekomst of je roept veel mentale druk op. Je lijdt. 

Het NU is het enige moment dat je wat kunt doen

Het verleden is voorbij, de toekomst is er niet. Je leeft NU. Voel je ademhaling maar.
Wil je wat in je levenssituatie veranderen, dan kun je daar alleen in het moment wat aan doen. Opgeven van verzet tegen ‘wat is’ geeft innerlijke rust en vrede. Het stopt het mentale lijden en de mentale druk. Daarna kun jij je richten op wat kan ik ‘in het NU’ doen.

Niet morgen maar NU. Je leeft NU. 

3 tips ‘aanwezig zijn in het moment’

1. Terug in het moment komen

Zit je in je hoofd te piekeren over het verleden of de toekomst dan ben je niet aanwezig in het moment. Voel jij een negatieve emotie (signaal), dan merk je ook dat je hoog in je ademhaling zit. Begin gelijk met een diepe (buik)ademhaling, adem 5x zo diep mogelijk in en uit en stel je daarna voor dat er wortels uit het midden van je voeten groeien tot diep in de aarde. Hierdoor kom je terug in het moment, laat je negatieve gedachten en emoties los en zet jij jezelf mentaal weer in je kracht.

2. Geniet zoveel mogelijk

Als je geniet ben je volledig aanwezig in het moment en het is een heerlijk gevoel. Een geluksgevoel. Richt je daarom zoveel mogelijk op genieten, dan beleef je steeds meer geluksmomenten.

Bewust richten op genieten doe je door je gedachten te focussen op genieten. Bijvoorbeeld door te denken: ‘ik geniet van mijn vakantie’ ‘ik geniet van de bomen, bloemen, vogels, natuur’ ‘ik geniet van het sporten, wandelen, puzzelen’ ‘ik geniet van mijn gezin, familie, vriendinnen, vrienden, mooie contacten’ ‘ik geniet van het heerlijk uitrusten, doen waar ik zin in heb’ ‘ik geniet van het mooie gesprek, de qualitytime met …’ 
Door bewust te genieten, geniet je intens.

3. Doe de dingen 1 voor 1

Gedachten dat je zoveel te doen heb ‘druk, druk, druk’ roepen alleen maar mentale druk op. Die gedachten halen je uit je concentratie waardoor, alles wat je doet, langzamer en moeizamer gaat. Multitasken kan handig lijken, maar die versnippering van aandacht werkt juist vertragend.

Volledige aandacht voor wat je aan het doen bent is het meest efficiënt, werkt het snelst en kost de minste energie. Dit betekent de dingen 1 voor 1 doen, aandacht geven aan wat in het moment het belangrijkste voelt om te doen. Je doet dan alles volledig in je kracht.

De dingen 1 voor 1 doen en je daarbij volledig concentreren kun je de hele dag oefenen. Ook met simpele klusjes thuis, zoals afwassen, aardappels schillen, stofzuigen, de was uitzoeken en ga zo maar door.

Wil jij leren in het moment te leven?

Ik begeleid jou hierbij graag via mijn:
– onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’
– 1op1 coaching
– healing 
– of een combinatie van bovenstaande mogelijkheden

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Ik bied de mogelijkheid van een gratis en vrijblijvend online (of telefonisch) kennismakingsgesprek van 30 minuten. In dit gesprek kun je vertellen waarmee jij worstelt of tegenaan loopt. Ik vertel ik je dan hoe ik jou kan ondersteunen om dit te overwinnen. Wil je zo’n vrijblijvend gesprek? Vraag dit dat aan via het contactformulier of via info@bosscoaching.nl

Reacties of vragen

Heb je vragen over deze blog of wil je erop reageren stuur dan een mailtje naar info@bosscoaching.nl 

Hartelijke groet, Ed

Leave a Reply