06 41 205 475
info@bosscoaching.nl

30 okt 2019

Wie is er verantwoordelijk voor jouw leven?

Het inzicht

Het werd me steeds duidelijker. Iedere keer dat ik uit mijn evenwicht was, me ontkracht voelde, mij niet juist behandeld voelde. Mij gekwetst voelde. Mij onzeker voelde. Dat had niet met anderen te maken, maar met mijzelf. Met mijn eigen gedachten. Hoe ik over mijzelf dacht. Ai, die kwam binnen. Een pijnlijke conclusie.

Ik kon de schuld niet langer afschuiven op anderen. Die egocentrische buurvrouw, waar ik boos op was, die dominante collega waar ik onzeker van werd en al die anderen waar ik moeite mee had. Zij waren niet verantwoordelijk voor hoe ik mij voelde. Zij triggerden mij alleen op mijn pijnpunten, angsten, zorgen en mijn overtuiging dat ik niet goed genoeg was.

“Als het met mijzelf te maken heeft, dan ben ik dus geen slachtoffer” dacht ik op dat heldere moment. “Mijn gedachte dat het goed met mij zou gaan, als die anderen allemaal zouden veranderen, was niet juist” “Ik moet zelf veranderen.”“Verder en dieper met mijzelf aan de slag”. Positiever over mijzelf gaan denken.

Dit inzicht gaf me een dubbel gevoel. Blij dat ik, door de verantwoordelijkheid over mezelf te nemen, mijn leven kon veranderen. Verder kon verbeteren. Ongemakkelijk dat ik, als ik mezelf niet zou aanpakken, hierzelf verantwoordelijk voor ben. “Het is mijn leven.” Ik kon me niet langer verschuilen achter anderen.

De tijd was gekomen om de confrontatie aan te gaan met mijzelf. Met mijn pijnpunten, angsten, zorgen en overtuigingen over mijzelf. De omstandigheden in mijn leven te accepteren. Volledig de verantwoordelijkheid te nemen over mijn leven. “Ja, dat wil ik.” besloot ik.
Hoe? Dat wist ik nog niet. Spannend? Ja, heel erg spannend. Ik had geen idee wat ik zou tegenkomen. Maar ik wist waarvoor ik het deed. Voor mezelf! Voor een mooier leven. Dat gaf me moed. “Ik vind mijn weg!”

Inzicht zonder handelen brengt geen verandering

Inzicht is één, maar met dit inzicht aan de slag gaan was nog iets anders. Het was eigenlijk best makkelijk een ander of de omstandigheden de schuld te geven dat ik mij niet lekker in mijn vel voelde. Ik moest echt zelf in actie komen. Onder ogen zien waar ik de verantwoordelijkheid voor hoe ik mij voelde bij anderen neerlegde of bij de omstandigheden. Waar ik de macht over mijn leven uit handen gaf door mij slachtoffer te voelen en dit slachtofferschap te koesteren.

Jezelf onder ogen zien vraagt moed, begrip en compassie.

Verantwoordelijkheid nemen voor mezelf betekende ook voor mijzelf opkomen. Niet alles maar laten gebeuren. Maar ook onprettige dingen die gebeurd zijn te accepteren. Ze veranderen niet door je tegen ze te blijven verzetten, merkte ik. Acceptatie brengt innerlijke rust en de mogelijkheid om, wat gebeurd is, los te laten.

Ik moest in beweging komen. Doen, doen, doen. Om bewust te worden van mijn gedrag. Steeds vaardiger en krachtiger te worden in het verantwoordelijkheid nemen voor mijn leven. Te groeien als mens. Mijn leven vorm te geven zoals ik dat wil. Verantwoordelijkheid nemen voor je leven brengt je vrijheid.

Mijn zware innerlijke reis heeft mij enorm veel gebracht. Ik leef nu een stralend spiritueel leven vanuit rust, kracht en liefde. En leef mijn levensmissie.

Het leven is één groot leerproces

Alles wat er in jouw leven gebeurt geeft jou de kans om als mens te groeien. Het gaat er niet om wat er gebeurt, maar hoe je ermee omgaat. Er zitten ook loodzware lessen bij. Je levenslessen. De zwaarste lessen geven de grootste groeimogelijkheden. Neem bewust de verantwoordelijkheid voor jouw leven en je gaat er sturing aan geven. Je kunt alleen je leven veranderen, door zelf te veranderen.

Hoe is jouw leven?

Als je nu naar jezelf kijkt, naar jouw leven. Waar neem jij de volledige verantwoordelijkheid voor jouw leven? Waarover geef jij anderen of de omstandigheden de schuld? Wat wil jij niet accepteren? Waartegen blijf jij je verzetten?

Als jij je blijft verzetten tegen de omstandigheden zet jij je leven stil. Je blijft ‘hangen’ in de omstandigheden. Je ontkracht daarmee jezelf. Door de weerstand in je kan de energie kan niet meer krachtig door je heen stromen. Maak je er, ondanks de omstandigheden, het beste van dan ga je in je kracht staan. En is er dan heel veel mogelijk. De kracht van je geest is enorm.

Wat kun jij doen om meer verantwoordelijkheid voor je leven te nemen? Wat zou je anders kunnen doen, in situaties waarvan je nu anderen de schuld geeft?

Zoek hulp als je merkt dat je blijft hangen in bepaalde omstandigheden. Dat je er zelf niet uitkomt. Dat is ook verantwoordelijkheid nemen voor je leven.

Wil je meer informatie, heb je vragen of wil je vrijblijvend contact?

Meer informatie over hoe ik jou kan helpen bij het nemen van meer verantwoordelijkheid over je leven, vind je via de links hieronder:
Gratis videoserie ‘goed in contact met jezelf’
Onlineprogramma ‘Hoogsensitief in je kracht’
Informatie over coaching
Wil je een vrijblijvend afspraak om te verkennen of ik wat voor je kan betekenen?
Overige vragen? mail me op info@bosscoaching.nl

 

 

1 Response

  1. Marianne

    Tjonge Ed, dit is een stevige blog.Eentje om heel diep over na te denken. Ik merk zelf dat mijn onderzekerheid mij enorm kan blokkeren en energie bij mij weghaalt en als die onzekerheid door andere bevestigd wordt dan is het bijna een soort knock-out waarvan je weer bij moet komen,. Je hebt daar dan inderdaad wel weer de nodige moed en kracht voor nodig. Mocht het nodig zijn dan kom ik je beslist (weer) om raad vragen.
    Dank je wel weer voor het delen.

Leave a Reply